Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ανέδειξαν την αξία της δωρεάς οργάνων και αίματος

Την δωρεά οργάνων, τη δωρεά αίματος, αλλά και όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τον covid-19, περιελάμβανε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πνευματική Κίνηση «Αρχαία Δωδώνη», στο ξενοδοχείο Πρυτανείο, στο Μαντείο Δωδώνης.
Το θέμα της δωρεάς οργάνων και
αίματος ανέδειξαν με επιστημονική ενάργεια ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων
  του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μιχάλης Μήτσης και η βιοπαθολόγος, διευθύντρια Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ελευθερία Ζερβού.
Την ανάγκη  δωρεάς οργάνων,
σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη, στην  θέση των οποίων μπορεί να βρεθεί καθένας μας ανά πάσα στιγμή, εξέθεσε με γλαφυρότητα ο κ. Μήτσης, επισημαίνοντας όλες τις συνοδούς διαστάσεις, ηθικές, συναισθηματικές, νομικές, θρησκευτικές.
Το ακροατήριο μάλιστα συζήτησε με τον ομιλητή τις εγειρόμενες επιφυλάξεις, καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες που περιβάλλουν την απόφαση δωρεάς οργάνων και τις αιτίες υστέρησης της χώρας μας σε αυτό τον τομέα.
Η δωρεά αίματος, ένα θέμα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα από τις ανάγκες συγγενών και φίλων, ετέθη καταλυτικά από την κ. Ζερβού. Την ιστορική αναδρομή των μεταγγίσεων αίματος, ακολούθησε η επισήμανση των ιδιοτήτων του πολύτιμου αυτού ιστού και η κατάθεση της αγωνιώδους προσπάθειας για την απρόσκοπτη εξασφάλιση και διάθεση  του καθημερινά, είτε σε επείγοντα περιστατικά, είτε σε συνανθρώπους μας με χρόνιες παθήσεις.
Ενημέρωση  για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, έγινε από τον ιατρό Δημόσιας Υγείας, υποδιοικητή 6ης ΥΠΕ  Γιάννη Νικόπουλο, ενώ τη συνάντηση συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Π.Ι. και αντιπρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης Άγγελος Ευαγγέλου.
Η επ. πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης «Αρχαία Δωδώνη» Άννα Γιώτη ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες ιατρούς για την προσφορά τους και τους συντοπίτες της, εκφράζοντας την ελπίδα, με την ενεργό παρουσία τους, να αποτελέσουν πρεσβευτές της εθελοντικής προσφοράς οργάνων και αίματος και της σημασίας της ως έκφρασης αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.