Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Πιερρακάκης για Δακτύλιο: Πριν από τη Δευτέρα και μέσω gov.gr οι εξαιρέσεις

Ο δακτύλιος επιστρέφει από τις 25 Οκτωβρίου - Ποιοι εξαιρούνται

Για τη συμβολή του gov.gr στην εξυπηρέτηση πολιτών για τον Δακτύλιο, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και πριν από τη Δευτέρα θα εκδίδουν οι δικαιούχοι τον κωδικό εξαίρεσής τους από τον Δακτύλιο.

Εξήγησε ότι τώρα διαμορφώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες

της εφαρμογής σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και πριν από τη Δευτέρα θα τεθεί σε λειτουργία. Οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxis.

«Πριν από τη Δευτέρα θα υπάρξει μια πλατφόρμα, έτσι ώστε οι εξαιρέσεις να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένη πλατφόρμα με κωδικό QR ώστε με κωδικούς taxis και την πινακίδα του αυτοκινήτου, οι δικαιούχοι να μπαίνουν και να εκδίδουν τον κωδικό της εξαίρεσης του οχήματος από τον δακτύλιο».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, θα θέτει ξανά σε ισχύ τον Δακτύλιο, ενώ «μαχαίρι πέφτει» στις άδειες εισόδου κυρίως για τους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα.

Η άδεια θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ ελεύθερα εκτός από τα ταξί θα κινούνται συγκεκριμένα οχήματα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ο δακτύλιος θα ισχύει από 25 Οκτωβρίου έως και 22 Ιουλίου ως εξής:

  • Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 έως 20:00
  • Παρασκευή από 07:00 έως 15:00.

Κατά τις ώρες αυτές, θα επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ΙΧ και των φορτηγών με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους και με το σύστημα των μονών- ζυγών.

Περικοπές στις άδειες των βουλευτών

Οι άδειες δακτυλίου για τους πολιτικούς περιορίζονται στο 50% επί του συνόλου προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα για την εφαρμογή του δακτυλίου.

Για παράδειγμα, το πρώτο κόμμα είχε δικαίωμα με βάση την τελευταία απόφαση του 2017 σε άδειες δακτυλίου για 200 αυτοκίνητα και πλέον θα έχει για 100. Το δεύτερο κόμμα είχε για 130 και πλέον θα έχει για 65. Το τρίτο κόμμα είχε για 40 και πλέον θα έχει για 20. Το τέταρτο κόμμα είχε για 33 και πλέον θα έχει για 17. Το πέμπτο κόμμα είχε για 25 και πλέον θα έχει για 13. Το έκτο κόμμα είχε για 20 και πλέον θα έχει για 10. Το έβδομο κόμμα και τα κόμματα πέραν αυτού, είχαν για 13 και πλέον θα έχουν για έξι.

Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές από εκεί που είχαν τρεις άδειες δακτυλίου θα δικαιούνται δύο. Ενώ τα γραφεία Υπουργών και Υφυπουργών από 15 άδειες δακτυλίου, θα δικαιούνται επτά.

Ποιοι εξαιρούνται

Εξαιρέσεις ισχύουν για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπους του τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ κ.α.

  • Αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
  • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση.
  • Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.
  • Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους.
  • Αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.
  • Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.
  • Μέσα στον δακτύλιο θα κυκλοφορούν ελεύθερα, καθημερινά και ανεξάρτητα από το σύστημα μονών-ζυγών, τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής.
  • Αυτό σημαίνει, ότι πλέον δεν θα μπαίνουν ελεύθερα στο δακτύλιο όλα τα EURO 5 οχήματα, αλλά και τα EURO 6 τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 120 g/km.

    https://www.alfavita.gr

    https://www.dwrea-zois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.