Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νεφροπαθείς της Κω, τις άμεσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν στο νοσοκομείο και τους ασθενείς που μετακινούνται προς Κω και Αθήνα, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Καλλιόπη Χατζηπαναγιώτη.
Όπως εξήγησε οι ασθενείς αυτή την περίοδο δεν έχουν ούτε τις σωστές συνθήκες για να κάνουν αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο, ούτε βεβαίως την ψυχική ηρεμία που απαιτείται εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Χωρίς προσωπικό και κλιματισμό η μονάδα τεχνητού νεφρού
« Οι ασθενείς κάνουν αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα επί 4 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η αίθουσα να κλιματίζεται σωστά κάτι που δεν συμβαίνει και να υπάρχει επαρκείς προσωπικό αλλά κυρίως εκπαιδευμένο καθώς ανά πάσα ώρα
και στιγμή μπορεί να συμβεί ένα οποιοδήποτε θέμα στην υγεία των ασθενών εξαιτίας της διαδικασίας διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως πχ ένα υποτασικό επεισόδιο, ο ασθενής θα πεθάνει.»Σύμφωνα με τη πρόεδρο, είναι μόλις δύο νοσηλευτές για εννέα άτομα σε κάθε βάρδια. « Εάν δύο ασθενείς ταυτόχρονα πάθουν κάτι, οι νοσηλευτές θα πρέπει να επιλέξουν ποιον θα βοηθήσουν και ποιος θα πεθάνει. Ζητάμε μόνιμο προσωπικό άμεσα. Η μονάδα έχει ανάγκες και είναι μία ιδιαίτερη μονάδα. Θέλει και επιπλέον νεφρολόγο καθώς τώρα υπάρχει μόλις μία νεφρολόγος και ένας επικουρικός.»
Σε Κάλυμνο και Αθήνα μεταβαίνουν νεφροπαθείς για θεραπεία
Αυτή την στιγμή στην Κω υπάρχουν 34 άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε μόνιμη βάση και επιπλέον 15 μεταμοσχευμένοι ασθενείς. Επιπλέον όπως εξήγησε η πρόεδρος τέσσερα άτομα είναι καθ΄οδόν για να ξεκινήσουν την αιμοκάθαρση.
Μάλιστα επειδή λειτουργούν μόνο δύο βάρδιες στην Κω, δεν υπάρχει χώρος για ασθενείς και έτσι κάποιοι πηγαίνουν στην Κάλυμνο και στην Αθήνα για να κάνουν την θεραπεία τους. «Ισχύει ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που πηγαίνουν Κάλυμνο και Αθήνα για να κάνουν αιμοκάθαρση. Σκεφτείτε την ταλαιπωρία των ανθρώπων, των οικογενειών τους, την οικονομική επιβάρυνση , την ψυχολογική και όλα αυτά επειδή δεν μπορεί να ανοίξει η Τρίτη βάρδια λόγω έλλειψης προσωπικού.»
Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου Κω τώρα και μετάθεση στο μέλλον η δημιουργία νέου
Σε σχόλιο για το νέο νοσοκομείο η πρόεδρος χαρακτηριστικά ανέφερε: « Για το υπάρχων νοσοκομείο πρέπει να δουλέψουμε όλοι. Ας αφήσουμε για λίγο το καινούργιο νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε αυτό το μικρό νοσοκομείο που έχουμε. Πως θα δουλέψει ένα νέο νοσοκομείο χωρίς γιατρούς, χωρίς μηχανήματα; Πρέπει να βοηθήσουν οι πάντες. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι βουλευτές. Έφτιαξαν νέο αεροδρόμιο χωρίς να έχουμε νοσοκομείο.»
Χωρίς πνευμονολόγο το νοσοκομείο Κω σε εποχές Covid
Η κυρία Χατζηπαναγιώτη δεν στάθηκε μόνο στην μονάδα τεχνητού νεφρού, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό της , την θλίψη της και την στεναχώρια της για όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου. « Δεν υπάρχει τίποτα κανονικά στο νοσοκομείο. Είναι τραγικά υποστελεχωμένα όλα τα τμήματα. Έχουμε κορονοϊό δύο χρόνια και δεν έχουμε πνευμονολόγο.»
Τέλος , η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε στο θέμα της μη ύπαρξης θέρμανσης στη μονάδα. « Δεν έχει ούτε θέρμανση, ούτε ψύξη η μονάδα τεχνητού νεφρού. Είναι τριτοκοσμικά πράγματα. Δεν γίνεται ένα σύλλογος, ιδιώτες συνεχώς να καλύπτουν τα κενά του νοσοκομείου και να αντικαθιστούν το κράτος.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.