Χαιρετισμός Παναγιώτας Τσούγια
Αγαπητοί φίλοι,
Για μια ακόμη χρονιά, είναι μεγάλη μας τιμή να σας προσκαλέσουμε στον 2ο κύκλο Εκπαιδευτικών μαθημάτων νεφροπαθών και συγγενών και επαγγελματιών υγείας με θέμα: «Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την αιμοκάθαρση».
Όπως γνωρίζετε, ο 1ος Κύκλος μαθημάτων, στέφθηκε με
απόλυτη επιτυχία και αυτό μας ενθάρρυνε και ενδυνάμωσε την πεποίθησή μας, ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα αλλά και ευθύνη μας να εντάξουμε στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα την ενημέρωση των ασθενών και των οικογενειών τους σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις υψηλές απαιτήσεις που συνεπάγεται η αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.
Στόχος μας είναι, μέσα από την ενημέρωση και από διαλογική συζήτηση, οι ασθενείς μας και το περιβάλλον τους να ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις απορίες τους, τις ανάγκες, τους φόβους, την αγωνία και τις επιθυμίες τους.
Να κατανοήσουν περισσότερο την έννοια της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην ζωή τους, την αναγνώριση των συμπτωμάτων της, την πρόληψη των επιπλοκών, την εικόνα και την σημασία του μηχανήματος Αιμοκάθαρσης ως βασικό εργαλείο στη θεραπεία τους.
Κυρίως επιδιώκουμε να εμφυσήσουμε την αισιοδοξία και να εδραιώσουμε την πίστη στους ασθενείς μας, ότι στο δύσκολο αυτό δρόμο, δεν είναι Μόνοι τους!
Η παρουσία στο πρόγραμμα διακεκριμένων ομιλητών από τον κλινικό και ακαδημαϊκό χώρο της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής, επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων από την θεραπευτική ομάδα, αλλά και εκπροσώπων των ασθενών, αποτελούν εχέγγυο για την εκπλήρωση των υψηλών στόχων μας.
Η πρωτοπόρα αυτή δράση, οφείλεται στην εξαιρετική πρωτοβουλία του Διευθυντού του Νεφρολογικού Τμήματος κ. Σπύρου Μουτάφη, της Προϊσταμένης της ΜΤΝ κας Δέσποινας Κοντούλη, της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κας Όλγας Δαληγγάρου, με την ευγενική υποστήριξη και ζεστή φιλοξενία της Διοίκησης του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center σε οργανωτικό-διοικητικό, με την παραχώρηση των χώρων διεξαγωγής του Σεμιναρίου.
Σας Συγχαίρουμε και σας Ευχαριστούμε!
Είμαστε βέβαιοι, ότι με την ενεργό συμμετοχή σας, θα αναδείξετε την δυναμική και την αναγκαιότητα εφαρμογής εκπαιδευτικού προγράμματος ενημέρωσης των Νεφροπαθών και του περιβάλλοντος, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της Ζωής σας…
Παναγιώτα Τσούγια
Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών
Χαιρετισμός Σπύρου Μουτάφη
Μια μεγάλη αλήθεια που με διέπει σ’ όλο το διάβα της ιατρικής μου καριέρας είναι ότι πάντα τοποθετούσα τον εαυτό μου στη θέση του ασθενούς. Δυνητικά έπαιρνα τη θέση του. Κανένας δεν γνωρίζει – με τους τρόπους του ζην και του ευ ζην – ότι δεν είναι πιθανή η δυνατότητα να γίνει και ο ίδιος ασθενής.
Έτσι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της τριανταπενταετίας μου, που απ’ τη θέση του γιατρού προσφέρω τις υπηρεσίες στους έχοντες κάθε μορφή νεφροπάθειας, πάντα τους συμμερίζομαι και κάθε μέρα, κάθε στιγμή, σκέφτομαι με ποιο τρόπο θα τους ανακουφίσω περισσότερο.
Ένας σημαντικός τρόπος είναι να τους ακούς. Να ακούς τα κάθε είδους προβλήματά τους. Να τους ακούς με σεβασμό, ευγένεια και αγάπη. Να διατηρείς την αξιοπρέπειά τους.
Πριν μερικά χρόνια ένας νεφροπαθής, σπουδαίος στην επιστημονική δραστηριότητά του, μας έβαλε την ιδέα αυτών των σεμιναρίων.
Σεμινάρια γίνονται ουκ ολίγα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά για τους ίδιους τους ασθενείς, όχι.
Πρωτοποριακά ξεκινήσαμε στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, δειλά-δειλά αλλά με επιτυχία, το σεμινάριο για τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους. Πριν από δύο χρόνια, το 2015.
Ήρθε η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου να αγκαλιάσει και να στηρίξει αυτήν την ενέργεια και να μας παροτρύνει να το ξανακάνουμε και – γιατί όχι; – να γίνει θεσμός.
Σπύρος Μουτάφης
Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την αιμοκάθαρση
1ο μάθημα | 10/12/2017
11:00 – 13:00
Το αλφάβητο της αιμοκάθαρσης: Βασικές γνώσεις για τις μεθόδους αιμοκάθαρσης και την αγγειακή προσπέλαση
Τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης; Ποιοι τρόποι αιμοκάθαρσης υπάρχουν; Πόσο διαρκεί μια συνεδρία αιμοκάθαρσης και πώς ελέγχουμε τη λειτουργικότητά της; Τι σημαίνει προσπέλαση στην αιμοκάθαρση; Πώς προστατεύουμε την αγγειακή προσπέλαση και πως επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής της;
Ομιλητής: Δ. Βλαχάκος, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ
«Βασικές γνώσεις για τις μεθόδους αιμοκάθαρσης»
Ομιλητής: Α. Χρονόπουλος, Διευθυντής Α΄ Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
«Βασικές γνώσεις για την αγγειακή προσπέλαση»
2ο μάθημα | 14/01/2018
11:00 – 13:00
Τι τρώμε στην αιμοκάθαρση;
Με τη βοήθεια ειδικών διαιτολόγων απαντάμε σε απλά καθημερινά ερωτήματα που απασχολούν τόσο τον ασθενή όσο και την οικογένειά του, σχετικά με το θέμα της διατροφής. Τι περιλαμβάνει το καθημερινό τραπέζι; Τι τρώμε σε μια έξοδο; Ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγουμε; Ποιες ομάδες τροφίμων δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα μας;
Ομιλητής: Γ. Πούλια, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής Γ.Ν.Α., Λαϊκό Νοσοκομείο
«Το τραπέζι του αιμοκαθαιρόμενου»
Ομιλητής: Α. Ναλμπάντη, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
«Το τραπέζι του αιμοκαθαιρόμενου και όχι μόνο…»
3ο μάθημα | 11/02/2018
11:00 – 13:00
Κατανοούμε τον εργαστηριακό έλεγχο και τα φάρμακά μας
Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης αναγκάζει τους ασθενείς να εξοικειώνονται με όρους όπως Κάλιο, Ασβέστιο, Φώσφορο, Παραθορμόνη: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία μας και πώς πρέπει να τα ερμηνεύουμε; Ποια φάρμακα ρίχνουν το φώσφορο; Πώς πρέπει να λαμβάνονται; Πώς θα πέσουν οι τιμές της παραθορμόνης; Πώς επιτυγχάνουμε το σωστό αιματοκρίτη;
Ομιλητής: Ε. Τζιβίσκου, Επιμελήτρια Νεφρολογικής Κλινικής Θεραπευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ
«Το πρόβλημα σε εργαστηριακά νούμερα και εικόνες»
Ομιλητής: Α. Δράκου, Επιμελήτρια Νεφρολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
«Γνωρίζω το γιατί και το πώς των φαρμάκων μου»
4ο μάθημα | 11/03/2018
11:00 – 13:00
Ποιότητα ζωής στην αιμοκάθαρση (γυμναστική, ταξίδια, διασκέδαση, σεξουαλικότητα)
Τι αλλάζει στη ζωή μας όταν μπαίνουμε στην αιμοκάθαρση; Πόσο και με ποιους τρόπους αλλάζει η καθημερινότητά μας και εκείνη των ανθρώπων γύρω μας; Σε τι βαθμό μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι και πριν στην εργασία, τη διασκέδαση και τον συζυγικό βίο μας;
Ομιλητής: Δ. Κοντούλη, Προϊσταμένη ΜΤΝ, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
«Αναζητώντας το ευ ζην στην αιμοκάθαρση»
Ομιλητής: Ν. Κεραμίδας, Αιμοκαθαιρόμενος, Μηχανικός
«Η εμπειρία ζωής στην αιμοκάθαρση»
5ο μάθημα | 22/4/2018
11:00 – 13:00
Οξέα συμβάματα στην αιμοκάθαρση: Τι μπορεί να «πάει στραβά» σε μια συνεδρία αιμοκάθαρσης;
Η σημασία της σωστής επικοινωνίας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με τον ασθενή στην περίπτωση οξέων συμβαμάτων. Τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αιμοκάθαρσης; Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώσει και να ζητήσει βοήθεια από το προσωπικό; Πώς μπορεί να συμμετέχει ο ασθενής στον προγραμματισμό της συνεδρίας; Πώς ερμηνεύουμε βασικές ενδείξεις του μηχανήματος;
Ομιλητής: Ε. Τριάντου, Επιμελήτρια Νεφρολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
«Υποτασικά, υπογλυκαιμικά, αλλεργικά επεισόδια, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οξύ πνευμονικό οίδημα, κράμπες»
Ομιλητής: Σ. Μουτάφης, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
«Πυρετός, αιμόλυση, εμβολή από αέρα, εξαγγείωση, αιμάτωμα»
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Βλαχάκος
Δ., Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και
Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ
Δράκου
Α., Επιμελήτρια Νεφρολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Κεραμίδας
Ν., Αιμοκαθαιρόμενος, Μηχανικός
Κοντούλη
Δ., Προϊσταμένη ΜΤΝ Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Μουτάφης
Σ., Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Ερρίκος
Ντυνάν Hospital Center, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Ερρίκος Ντυνάν
Hospital Center
Ναλμπάντη
Α., Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Πούλια
Γ., Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής Γ.Ν.Α., Λαϊκό Νοσοκομείο
Τζιβίσκου
Ε., Επιμελήτρια Νεφρολογικής Κλινικής Θεραπευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ
Τριάντου
Ε., Επιμελήτρια Νεφρολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Χρονόπουλος
Α., Διευθυντής Α΄ Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Με την ευγενική υποστήριξη
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΗΓΗ : http://aimokatharsis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.