Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Οι μεταμοσχεύσεις, οι δωρητές, οι αριθμοί

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣΟμότιμος καθηγητής Χειρουργικής - Μεταμοσχεύσεων ΕΚΠΑ, συνεργάτης στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Κύριε διευθυντά
Στην εφημερίδα σας, της 25/7/21, δημοσιεύσατε συνέντευξη του καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλου με θέμα «Ετσι θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές» και αναφέρεστε στις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ελλάδα.

Προς μεγάλη μου έκπληξη δεν αναφέρεστε καθόλου στο έργο και στην προσφορά που έχει γίνει στη χώρα μας από το 1968, οπότε και άρχισαν οι

μεταμοσχεύσεις, μέχρι το 2019.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω ότι, ως πρόεδρος του ΕΟΜ επί μίαν οκταετία και ως καθηγητής και διευθυντής της μονάδας μεταμοσχεύσεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο για πολλά χρόνια, στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότερες από 8.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος, παγκρέατος, καρδιάς – πνευμόνων.

Επίσης, να προσθέσω ότι στη χώρα μας έχουν γίνει αρκετές διπλές, ταυτόχρονες μεταμοσχεύσεις, όπως παγκρέατος και νεφρού σε διαβητικό νεφροπαθή ασθενή το 1989, από τον υπογράφοντα, ήπατος και νεφρού στο Λαϊκό, στον Ευαγγελισμό (Ε. Χατζηγιαννάκη) και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (Β. Παπανικολάου). Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του καθηγητή Π. Αλιβιζάτου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου πραγματοποίησε 74 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και 6 μεταμοσχεύσεις πνεύμονα με 96% επιτυχία.

Κατά συνέπεια, η επισήμανση των ειδικών που συνέταξαν το σχέδιο, ότι «η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μια συνεκτική εθνική στρατηγική ή ένα σύστημα για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων», στερείται αληθούς αναφοράς, διότι:

Η δημιουργία της Υπηρεσίας Συντονισμού των Μεταμοσχεύσεων (ΥΣΕ) το 1985, του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων (ΕΣΜ) το 1991 και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) το 1999, καθώς και η λήψη συναφών μέτρων και αποφάσεων που σηματοδοτούσαν το ενδιαφέρον και τη βούληση της πολιτείας και τη στήριξη της Εκκλησίας για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων, αποτελούν θεμελιώδη και πρωταρχικό σταθμό μέχρι σήμερα στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα των ανωτέρω μέτρων που θεσμοθετήθηκαν από την πολιτεία, αντανακλώνται στην αύξηση του αριθμού δωρητών οργάνων και κατ’ επέκταση των μεταμοσχεύσεων από τη δεκαετία του 1990 και εντεύθεν. Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων παρουσίασαν σταθερή ανοδική πορεία, η οποία ωστόσο μειώθηκε στη συνέχεια αισθητά μετά την αποχώρησή μου από τον ΕΟΜ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού. Ιδιαίτερα κατά την 8χρονη προεδρία μου στον ΕΟΜ (υπήρξα ο μακροβιότερος πρόεδρος), σε συνεργασία με τους τότε υπουργούς Υγείας, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα (9 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως, ενώ σήμερα οι δότες ανέρχονται μόλις σε 4-5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως). Για περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες που στοιχειοθετούν τη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής στη χώρα μας για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων κατά τις δεκαετίες από το 1980 και εντεύθεν, σας παραπέμπω στα συγγράμματα: «Συστήματα Μεταμοσχεύσεων, 2016» και «Η Διαχρονική Πορεία των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα (1968-2017), 2018» από Α. Κωστάκη. Κατά συνέπεια, πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι σωστή η επισήμανση του κ. Μόσιαλου ότι «η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μια συνεκτική εθνική στρατηγική ή ένα σύστημα για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων».

https://www.kathimerini.gr

https://www.dwrea-zois.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.