Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

5χρονος γίνεται δότης μυελού των οστών και σώζει την 2χρονη αδελφούλα του

 Η μικρή Άβα, όταν ήταν μόλις 2 ετών, διαγνώστηκε με μία σπάνια μορφή λευχαιμίας. Η μόνη της ελπίδα για να σωθεί, ήταν να γίνει μεταμόσχευση μυελού των οστών από συμβατό δότη.

Ωστόσο, ο μόνος συμβατός δότης ήταν ο 5 χρονών αδελφούλης της, ο οποίος της έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή!

«Τα νέα ήταν τρομερά: η μικρή Ava, η οποία παρουσίασε ύποπτα σημάδια και ερεθισμούς στο πρόσωπό για περίπου έναν χρόνο, διαγνώστηκε τελικά με την

πολύ σπάνια νεανική μυελομονοκυτταρική λευχαιμία (JMML) όταν ήταν μόλις 2 ετών» δήλωσε η μητέρα του μικρού κοριτσιού, Στέφανι, για την περιπέτειά τους.

«Πρόκειται για μια ασθένεια που συμβαίνει σε 1 στα 1,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών! Βλέπουμε μόνο ένα ή δύο κρούσματα JMML εδώ κάθε χρόνο», δήλωσε η γιατρός που ανέλαβε την μικρή Ava.

Η μόνη πιθανή θεραπεία για το JMML είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών, η οποία απαιτεί συμβατό δότη. Ευτυχώς, ο μεγάλος αδερφός της Ava, ο οποίος ήταν 5 ετών όταν διαγνώστηκε, ήταν συμβατός δότης.

Τον Ιανουάριο του 2015, η Ava με την μαμά της μετακόμισαν στη μονάδα μεταμόσχευσης αίματος και μυελού στο Mason Children’s Hospital, αφήνοντας τον μπαμπά και τον μεγαλύτερο αδερφό της οικογένειας στο σπίτι. Για να προετοιμαστεί για τη μεταμόσχευση, η Ava υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία για περίπου μία εβδομάδα. Η χημειοκαταστολή κατέστειλε το ανοσοποιητικό σύστημα της Ava – ένα απαραίτητο βήμα για να διασφαλίσει ότι το σώμα της Ava δεν θα απορρίψει τα κύτταρα δότες του αδελφού της.

Είκοσι μία ημέρες μετά τη διαδικασία, όταν μια εξέταση αίματος έδειξε ότι το σώμα της Ava παρήγαγε υγιή λευκά αιμοσφαίρια, η οικογένεια γιόρτασε μαζί. Τώρα, δύο χρόνια μετά από αυτόν τον εορτασμό, η πιθανότητα υποτροπής της Ava είναι μικρή. Το ενεργητικό κοριτσάκι είναι στο δρόμο για να γίνει μια «υγιής, υπέροχη νεαρή κοπέλα», είπε ο MacMillan.

Η μαμά της Ava, είναι ευγνώμων για την αφοσίωση του γιατρού της μικρής της κόρης αλλά και άλλων μελών της ομάδας φροντίδας.

«Πραγματικά δεν ξέρω πώς το κάνουν κάθε μέρα», είπε. «Αντιμετωπίζουν την Ava σαν το δικό τους παιδί. Ευχαριστούμε τον Κύριο που είχαμε αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους να μας βοηθήσουν».

https://www.newsitamea.gr

https://www.dwrea-zois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.