Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Συγκλονιστικές μαρτυρίες - Μηνύματα ανθρωπιάς για την δωρεά οργάνων

Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας μητέρας η οποία επέδειξε μεγαλείο ψυχής και δύναμης, όταν δώρισε τα όργανα της κόρης της και έδωσε έτσι ζωή σε επτά νέους ανθρώπους, ήταν το πιο ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς, που ακούστηκε χθές στο αμφιθέατρο του ΓΝ Παπαγεωργίου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, στην εκδήλωση «Ζήσε δυο φορές», με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και
Μεταμοσχεύσεων.

Μετά το ατύχημα της Σοφίας και όταν πια δεν υπήρχαν περιθώρια να ελπίζει σε ανάρρωση, η κυρία Γιάννα αποφάσισε να πει «ναι» στην δωρεά των οργάνων της κόρης της. Η απόφαση ήταν δύσκολη. Ηρθε στην χειρότερη στιγμή της ζωής της. Ηταν όμως αυτό που μετέτρεψε την θλίψη σε ζωή. Από τότε έχει ξεκινήσει αγώνα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της δωρεάς οργάνων. «Εγιναν επτά θαύματα σε επτά οικογένειες. Η ‘’χαρά’’ μου είναι πολύ μεγάλη, γιατί έφυγαν όλα τα όργανα του παιδιού μου και πήγαν σε νεαρούς ανθρώπους. Θέλω να γίνει γνωστό για να βοηθήσουμε κι άλλον κόσμο. Είναι κρίμα να μην βάζουμε μια υπογραφή για να σωθεί ένας ακόμη άνθρωπος. Εγώ θα κάνω τα πάντα. Θα βρω τρόπο να βοηθήσω. Όπως σήμερα που δεν μπόρεσα να βρίσκομαι στο αμφιθέατρο, αλλά συνομιλώ μαζί σας μέσω skype». Με την σύντομη, ειλικρινή αφήγησή της, η κυρία Γιάννα συγκλόνισε το ακροατήριο και έστειλε το δικό της μήνυμα με την ελπίδα να αυξηθούν τα μοσχεύματα, την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποι εναγωνίως περιμένουν σε μια λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Την τεράστια αξία της δωρεάς οργάνων, χάρη στην οποία έζησε «ελεύθερη», περιέγραψε και η Αναστασία Λούβαρη. Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού πριν από 22 χρόνια, ωστόσο βρίσκεται και πάλι στην λίστα αναμονής για συμβατό μόσχευμα. «Φωνάζω ‘’ναι’’ στην δωρεά οργάνων, γιατί θέλω να ζήσω ελεύθερα. Δεν θέλω να είμαι βάρος στην οικογένειά μου. Ως νεφροπαθής, μετά από αιμοκαθάρσεις και ταλαιπωρίες, έζησα 18 χρόνια με το μόσχευμα του πατέρα μου. Ζούσα φυσιολογικά, ελεύθερα! Τώρα χρειάζομαι εκ νέου μόσχευμα. Εδώ και 4 χρόνια, είμαι ξανά στην λίστα και η αναμονή μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια. Μέρα παρά μέρα κάνω αιμοκάθαρση. Άρχισαν πάλι τα δύσκολα. 

Οι φόβοι στην αιμοκάθαρση είναι πολλοί: η υπόταση, τα ψυχολογικά, ότι δεν πρέπει να τρώω διάφορα, δεν πρέπει να πίνω νερό… Ζητάω την ελευθερία μου. Θέλω να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές οργάνων. Οι νεφροπαθείς είμαστε "τυχεροί", γιατί έχουμε μηχάνημα και παίρνουμε παράταση ζωής.... Μπορεί να ζήσουμε και 10-20 χρόνια με μηχάνημα. Όμως, άλλοι ασθενείς, όπως οι καρδιοπαθείς, έχουν ανάγκη το μόσχευμα για να ζήσουν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την δωρεά οργάνων», τόνισε η κυρία Λούβαρη.

Στην εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που διοργάνωσαν το ΓΝ Παπαγεωργίου και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, η Μίνα Νταντανά, τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων και προϊσταμένη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, τόνισε ότι «η θέση της οικογένειας είναι δύσκολη, αλλά ο καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί ότι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να μπει σε μια λίστα αναμονής για ένα νεφρό, ένα ήπαρ ή μια καρδιά παρά να καταστεί εγκεφαλικά νεκρός. Αυτό σημαίνει ότι η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση αφορούν όλη την κοινωνία». Όπως πρόσθεσε, η δωρεά οργάνων εξαρτάται από την ανθρώπινη γενναιοδωρία, συνιστά όμως και θέμα παιδείας. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η οργανωμένη εκστρατεία για την προώθηση της δωρεάς οργάνων απέδωσε και πλέον υπάρχουν 40 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα μόλις 5.

Η γενική διευθύντρια του ΓΝ Παπαγεωργίου Μαρία Γιογκατζή υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «στο Νοσοκομείο είμαστε υπερήφανοι γιατί διαθέτουμε την υποδομή και το στελεχειακό δυναμικό που μπορεί να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των μεταμοσχεύσεων».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης ανέφερε ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει ακόμη τα κατάλληλα μέτρα για τον συντονισμό της διαδικασίας δωρεάς οργάνων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και με αλληλεγγύη και αλτρουισμό να αντιμετωπίζουν θετικά την δωρεά οργάνων.
Η Εκκλησία βηματίζει δίπλα στην δωρεά οργάνων, την οποία θεωρεί πράξη απόλυτης ελευθερίας, τόνισε από την πλευρά του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβας.

Στην πολύτιμη σημασία της δωρεάς οργάνων αναφέρθηκαν, επίσης, ο Γεώργιος Χριστόπουλος, μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου, ο Φώτης Αντωνίου, συντονιστής μεταμοσχεύσεων στο περιφερειακό γραφείο του ΕΟΜ, ο Γρηγόρης Μυσερλής, νεφρολόγος, διευθυντής στην Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ και ο θεολόγος Βασίλης Φανάρας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε ειδικό σταντ στο κεντρικό σαλόνι του Νοσοκομείου, ενώ ασθενείς, συνοδοί, επισκέπτες και εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις μεταμοσχεύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΠΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.