Ενα πολυπόθητο έργο για το Γ. Νοσοκομείο-Κ. Υ. της Νάξου είναι πλέον γεγονός, με την μονάδα τεχνητού νεφρού, η οποία εγκαινιάστηκε προχθές από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.
Με συγκεκριμένο και σαφή λόγο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στον
κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και ειδικά για τον τρόπο αντιμετώπισης της νησιωτικότητας, με δράσεις ισχυροποίησης των δομών υγείας των νησιών.
Μία μονάδα, η δημιουργία της οποίας ενώ αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενώ υπήρχε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της στο νοσοκομείο και έμενε επί χρόνια αναξιοποίητος, τέθηκε πλέον ως προτεραιότητα, με αποτέλεσμα την έναρξη της λειτουργίας της. Ειδικές αναφορές έκανε ο κ. Πολάκης όχι μόνο σε όσα προγραμματίζονται για το νοσοκομείο της Νάξου αλλά και στα νοσοκομεία της Σύρου, για το οποίο δύο σημαντικές εξελίξεις βρίσκονται σε αναμονή λειτουργίας, όπως και το νοσοκομείο της Σαντορίνης, για το οποίο έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την σημασία των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Υλοποίηση μέσα σε ένα χρόνο
Στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου έτος για την λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού στο Γ. Νοσοκομείο Νάξου αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Διοικητής του, Κ. Απιδόπουλος, ο οποίος πέραν των ευχαριστιών του προς όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση του έργου, απέδωσε με θέρμη τα εύσημα σε ιατρούς και νοσηλευτές που συνέβαλαν τα μέγιστα για την λειτουργία της μονάδας.
Μόλις ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2016, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, σε επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού στη Νάξο, υπήρξε ενημέρωση για το χρόνιο αίτημα δημιουργίας της μονάδας τεχνητού νεφρού και εντός του έτους υπήρξε η υλοποίηση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον κ. Απιδόπουλο δεν προβλεπόταν, για μία τέτοια μονάδα, στον οργανισμό λειτουργίας, ούτε θέση ιατρού νεφρολόγου, η οποία άμεσα δημιουργήθηκε, ενώ παράλληλα υπήρξε το ενδιαφέρον και για επικουρικό ιατρό, για την ασφαλέστερη λειτουργία της.
Πέραν του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, υπήρξαν οι απαραίτητες προμήθειες του τεχνολογικού υλικού, με παράλληλη επέκταση της μονάδας, δυναμικότητας επτά κρεβατιών, η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της στις 11 Αυγούστου 2017.
Σημαντική η προαναγγελία του κ. Απιδόπουλου για απόκτηση και αξονικού τομογράφου για το νοσοκομείου της Νάξου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από υπουργείο και ΔΥΠΕ.
Δόθηκε δε και χρονοδιάγραμμα λειτουργίας χειρουργείων έως το τέλος του χρόνου, καθώς εάν λειτουργήσει η γενική χειρουργική θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα και το μαιευτικό τμήμα.
Συλλογική προσπάθεια έφερε το αποτέλεσμα
Από την πλευρά της η κοινή Διοικήτρια του Γ. Ν. Σύρου και Νάξου, Μαργαρίτα Μπουραντά, στον χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έκανε λόγο για αναδιοργάνωση της μονάδας τεχνητού νεφρού, καθώς όπως είπε «όλα στήθηκαν από την αρχή».
Η ίδια επεσήμανε ότι η στήριξη της δημόσιας υγείας είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι η διαφορά που επιχειρείται να καταδειχθεί είναι ότι οι αρμόδιοι των εμπλεκόμενων φορέων λειτουργούν συλλογικά και «μόνο έτσι έχουμε αποτελέσματα», όπως είπε.
Ο Διοικητής του ΕΚΑΒ, Κ. Καρακατσιανόπουλος, σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι «τα πέτρινα χρόνια της δημόσιας υγείας μένουν πίσω», καθώς η δημόσια υγεία χτυπήθηκε, ήταν στοχοποιημένη, από τα μνημόνια, προκειμένου να συρρικνωθεί για να διογκωθεί ο ιδιωτικός τομέας».
Για την πολιτική που ακολουθείται από τους φορείς είπε ότι «ερχόμαστε να υποστηρίξουμε τη δημόσια υγεία, να διευρύνουμε, να ανακτήσει το χαμένο επί χρόνια έδαφος και κατόρθωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσα σε δύο χρόνια, να αποφύγουμε την κατάρρευση».
Ο Διοικητής του ΕΚΑΒ έκανε ειδική αναφορά στη ενίσχυση των Κυκλάδων, με την υλοποίηση του αιτήματος πολλών ετών για τη δημιουργία βάσης διακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, ενώ ενισχύθηκε και σε προσωπικό ολόκληρο το Ν. Αιγαίο.
Σημαντική δε η ανακοίνωση του για εγκατάσταση, το επόμενο διάστημα, βάσης πλωτών ασθενοφόρων στη Νάξο, η οποία θα ενισχυθεί με 4 επιπλέον διασώστες και 2 ιατρούς.
Πολιτική με «διαφορετικό αξιακό φορτίο»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα που καταγράφονται στον χώρο της υγείας, είπε ότι «έγιναν σοβαρά πράγματα που δεν είχαν γίνει τα πολλά προηγούμενα χρόνια», διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μηδενισμό της προσφοράς προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών, αλλά απλά επισημαίνεται το «διαφορετικό αξιακό φορτίο που κουβαλά ο κάθε ένας».
Μίλησε για το «πελατειακό κράτος που κινιόταν μόνο στη βάση της ψηφοθηρίας, από την μία μεριά και από την άλλη ένα κράτος, που έγινε νόμος κίνησης του το μαύρο χρήμα και η παραοικονομία», με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία και κατ’ επέκταση στα μνημόνια.
Ειδικά για τον χώρο της υγείας σκιαγράφησε τον «μαύρο» πλουτισμό που υπήρξε, λέγοντας ότι «ξοδεύτηκαν, πετάχθηκαν, σπαταλήθηκαν, έγιναν ατομικές περιουσίες και καταθέσεις στην Ελβετία, 85 δις ευρώ, δηλαδή το ¼ του δημόσιου χρέους».
Ακόμα και σε εκείνη την περίοδο, «κάποιες παρεμβάσεις στα νησιά, που θα προσέφεραν ασφάλεια, έγκαιρη περίθαλψη στους κατοίκους, δεν γινόταν».
Μιλώντας για τα πολιτικά δεδομένα και την κυβερνητική στάση έναντι των μνημονίων, ο κ. Πολάκης, είπε ότι με το κλείσιμο της επόμενης αξιολόγησης, η χώρα, το επόμενο καλοκαίρι, βγαίνει από τα μνημόνια, ενώ για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου είπε ότι «υπογράψαμε μία συμφωνία συμβιβασμού το καλοκαίρι του 2015, που είχε κακά μέτρα, μέτρα που δεν ήταν της ψυχής μας, που υποχρεωτικά τα εφαρμόσαμε για να μην χρεοκοπήσει πλήρως η χώρα, αλλά δεσμευτήκαμε σε ένα βασικό, ότι το βασικό αντιστάθμισμα που θα προσφέρουμε σε μια κοινωνία χτυπημένη από τα μνημόνια θα είναι ένα δημόσιο, δωρεάν, υψηλής ποιότητας, έγκυρο, αποτελεσματικό, στον τόπο που κατοικεί ο κάθε ένας, σύστημα υγείας».
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις δομές υγείας του Αιγαίου
Ειδικά για τις δύο νοσοκομειακές δομές των Κυκλάδων, για τα νοσοκομεία της Σύρου και της Νάξου, ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε ότι, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 40% τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης χρηματοδοτήθηκαν τα δύο νοσοκομεία με 1,8 ευρώ για να εξοφληθούν τα παλιά χρέη τους προς τους προμηθευτές.
Ενισχύθηκαν και τα δύο με προσωπικό, ιατρικό και λοιπό με περίπου 50 άτομα η κάθε μονάδα, όταν συνολικά έχουν γίνει περί τις 10.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας και έπονται άλλες 9.000, με τον υπουργό να σημειώνει ότι «τέτοια ένεση στο ΕΣΥ έχει να δει από τότε που συγκροτήθηκε την δεκαετία του ‘80».
Ειδικά για την πολιτική υγείας με γνώμονα τη νησιωτικότητα ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στον υπουργικό σχεδιασμό, ο οποίος όπως είπε απαιτούνται 3-4 δευτεροβάθμια νοσοκομεία, 6-7 επαρχιακά νοσοκομεία, με τις βασικές ειδικότητες, σε κάθε νησί γιατρός είτε σε Πολυδύναμο ή Περιφερειακό Ιατρείο και ένα καλό σύστημα μεταφοράς.
Τα μεγάλα τέτοια νοσοκομεία είναι στη Ρόδο, τη Σύρο, την Χίο και τη Μυτιλήνη. Τα επαρχιακά νοσοκομεία είναι της Κω, της Λέρου, της Καλύμνου, της Νάξου, της Λήμνου και της Σάμου, για τα οποία είπε ότι «Τα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μπορούν να προσφέρουν την κάλυψη του 80-90% των περιστατικών, με βάση τη νοσηρότητα που υπάρχει στην περιοχή. Και γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλό σύστημα μεταφοράς».
Ως προς αυτό ενισχύεται με συγκερκιμένο πρόγραμμα και είναι σε εξέλιξη πολλά τέτοια προγράμματα, όχι μόνο σε σχέση με το προσωπικό, αλλά και ανανέωση εξοπλισμών.
Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για σχεδιασμένη παρέμβαση ανάπτυξης τμημάτων, με την ψηφιοποίηση των ακτινολογικών μηχανημάτων σε ολόκληρο το Αιγαίο, η αντικατάσταση μηχανημάτων πληροφορικής, πλήρης λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής.
Σε ότι αφορά στον σχεδιασμό ενίσχυσης του ΕΚΑΒ στο Αιγαίο, πέραν της λειτουργίας της βάσης της Σύρου, ετοιμάζονται και τρεις βάσεις πλωτών διακομιδών στη Ρόδο, την Λέρο και τη Νάξο, γιατί όπως είπε ο κ. Πολάκης, «το δημόσιο πλωτό μέσο διακομιδής θα μας λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο υπάρχει και μία οικονομική αιμορραγία που συμβαίνει στο ΕΚΑΒ».
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι άμεσα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και η παιδιατρική κλινική, στο Γ. Νοσοκομείο Σύρου, ενώ το νοσοκομείο της Νάξου ενισχύεται με γαστρεντερολόγο και παιδίατρο.
Ειδικά για τη μονάδα τεχνητού νεφρού σημείωσε ότι το μεγάλο μπράβο πρέπει να δοθεί στους γιατρούς και τους νοσηλευτές της μονάδας, οι οποίοι παρέλαβαν έναν χώρο με κάποια μηχανήματα, αγορασμένα από το 2010, τα οποία δεν ήταν ούτε καν συνδεδεμένα.
Μία ακόμα μεγάλη απόδειξη της σημασίας που δίνεται στη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες είναι η λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, το οποίο είχε χτιστεί, είχε ετοιμαστεί και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον κ. Πολάκη «ετοιμάστηκε ένας προκάτοχος μου να το κάνει σπα και κέντρο αισθητικής». Τώρα διορίστηκαν 130 άτομα και λειτουργεί, γίνονται τοκετοί, έχουν γίνει μέχρι τώρα περί τα 200 χειρουργεία, έχει πλήρες εργαστήριο, αιμοδοσία και περί τα 30.000 άτομα κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία, τακτικά και έκτακτα.
Έκλεισε δε σημειώνοντας ότι «Δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στο προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο του πελατειακού κράτους και της διάχυσης του μαύρου χρήματος. Αυτό χρεοκόπησε την χώρα, έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα περιλαμβάνει ότι όλες οι τίμιες, προκομμένες, προοδευτικές επί της ουσίας, πατριωτικές δυνάμεις αυτού του τόπου πρέπει να ξαναστήσουν μια Ελλάδα στη βάση των δυνατοτήτων που έχει για το καλό του λαού της, με δημόσιες υποδομές, με δημόσιες κοινωνικές παροχές, με ανταμοιβή των ανθρώπων που πραγματικά δουλεύουν και για τη δουλειά που κάνουν και όχι για αυτό που διαμεσολαβούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.