Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Φωτιές άναψε το κονδύλι για τις αιμοκαθάρσεις ανάμεσα στις ΜΧΑ και ΜΤΝ

Μονάδες δύο ταχυτήτων δημιουργεί το "σπάσιμο" του κωδικού, διαπιστώνουν παράγοντες της αγοράς που λειτουργούν μονάδες τεχνητού νεφρού εντός των κλινικών τους.
Άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη έχει ζητήσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκπρόσωπος από τη δευτεροβάθμια ιδιωτική περίθαλψη, προκειμένου να
δοθούν από την ηγεσία του Οργανισμού κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν πριν από ένα μήνα για τις μονάδες αιμοκάθαρσης και ειδικότερα τον προϋπολογισμό τους.
Σε συνομιλία που είχαμε με τον επιχειρηματία, μας τόνισε ότι τα κονδύλια που έχουν οριστικοποιηθεί για τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης είναι 79,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός για τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που λειτουργούν στις κλινικές προσδιορίστηκε στα 30 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ίδια πηγή, έχει ζητηθεί συνάντηση με τους αρμοδίους τους ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξηγήσουν καταρχήν το λόγο της μεγάλης ψαλίδας που υπάρχει στον προϋπολογισμό μεταξύ ων Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, παρά το ότι μιλάμε για μία διαδικασία (αυτή της αιμοκάθαρσης) που παραμένει ίδια παντού. Την ίδια στιγμή, όπως μας εξήγησε η πηγή μας, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα για τις δύο κατηγορίες μονάδων, όταν ήταν σε ένα κωδικό, ο οποίος έσπασε στα δύο πριν από ένα μήνα περίπου. Εξαιτίας αυτού, συνεχίζει, η πηγή μας, δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό των περικοπών, το οποίο εκτιμάται για τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στο 30%, ενώ για τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στο 17% το clawback και στο 5% το rebate.
Άρα, αυτό είναι ένα ακόμη θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί προκειμένου και οι κλινικές να κάνουν τον προγραμματισμό τους, όπως επίσης έχουν ήδη ζητηθεί από τον ΕΟΠΥΥ συγκεντρωτικά στοιχεία για τις υποβολές που έγιναν για τις αιμοκαθάρσεις τα προηγούμενα χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.