Πώς στα εργαστήρια οι ειδικοί κατάφεραν και αναβίωσαν το ανθρώπινο όργανο – Πώς θα καταφέρουν να το τοποθετήσουν σε άλλο σώμα, ζωντανού ασθενούς – Γιατί αυτό φέρνει επανάσταση στην ιατρική.
Είναι κάτι που εάν ολοκληρωθεί, εάν κάνει όλα τα επόμενα βήματα που πρέπει κι εάν καταφέρει να βρει τον δρόμο του όπως άλλες ιατρικά επιτεύγματα, ενδεχομένως αλλάξει μια για πάντα την
Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο για να… επαναφέρουν σε λειτουργία όργανα που ήταν κλινικά νεκρά και τα οποία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό. Πόσο μάλλον για μεταμόσχευση. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως το επίτευγμά τους είναι τόσο σημαντικό που ενδέχεται να αλλάξει το ρου της ιστορίας, όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων.
Οπως αναφέρουν οι βρετανικοί Sunday Times, δύο άτομα, έχουν, ήδη δεχθεί μοσχεύματα τα οποία είχαν… υποστεί την εν λόγω διαδικασία και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Ωστόσο, για να γίνει αυτό έπρεπε πρώτα να έρθει η… απόρριψη. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 24 μονάδες μεταμόσχευσης που εξειδικεύονται στις μεταμοσχεύσεις νεφρών είχαν απορρίψει τα μοσχεύματα, αφού δεν πίστευαν πως θα μπορέσει να είναι επιτυχημένη η διαδικασία και γιατί δεν ήθελαν να πάρουν το ρίσκο.
Σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, πάνω από 6.000 άτομα βρίσκονται στις λίστες αναμονής για ένα ταιριαστό μόσχευμα. Και τα όργανα που είναι διαθέσιμα δεν φτάνουν ούτε για τους μισούς. Στην Ελλάδα, μέσος όρος αναμονής για έναν νεφροπαθή έχει αυξηθεί από τα τρία χρόνια. Πόσο έχει αυξηθεί; Σχεδόν τρεις φορές, όπως τονίζει ο Βασίλης Γιαννακός, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας.
Και στις δύο χώρες, τα πράγματα είναι δύσκολα, κυρίως εξαιτίας της φύσης του… προβλήματος. Στη Βρετανία για παράδειγμα, το 17% των μοσχευμάτων απορρίπτονται πριν καν αρχίσει η διαδικασία της μεταμόσχευσης. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί «δεν ανάβουν το πράσινο φως» εξαιτίας των ανησυχιών τους για την ποιότητα του νεφρού που φτάνει στα χέρια τους από κάποιον δότη.
Ισως το βασικότερο πρόβλημα είναι το αίμα που παραμένει μέσα στα όργανα. Η καρδιά και το νεφρό δέχονται μεγάλες ποσότητες αίματος, το οποίο τα… μπουκώνει και δεν επιτρέπει στους γιατρούς να τα «καθαρίσουν» την στιγμή της αφαίρεσής τους. Πριν γίνει η μεταμόσχευση, το όργανο πρέπει να έχει… αδειάσει, να είναι καθαρό από οποιοδήποτε ίχνος αίματος μέσα στους ιστούς του.
Η ομάδα των επιστημόνων -υπό τον Μάικ Νίκολσον- που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις για τον επαναστατικό τρόπο… αναβίωσης των ανθρώπινων μοσχευμάτων δούλευε πάνω στο πρότζεκτ για τουλάχιστον 10 χρόνια και τα τεστ έγιναν σε πάνω από 1.000 χοίρους.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.