Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΕ… ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ κάνουν οι νεφροπαθείς της ΚατερίνηςΣτο έλεος του Θεού έχουν αφεθεί οι 70 νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο Κατερίνης. Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου παραμένει αποδεκατισμένη, καθώς διαθέτει μόνο μία μόνιμη νεφρολόγο, η οποία είναι και διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και προσωρινά εκτελεί και χρέη διοικήτριας.
της Νικολέττας Μπούκα
Αποτέλεσμα είναι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ασθενείς, όταν εκείνη απουσιάζει ή έχει ολοκληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό εφημεριών για… 
κάθε μήνα (4 γενικές εφημερίες και τρεις ετοιμότητας), οι υπόλοιπες ημέρες εφημερίας του μήνα, οι βάρδιες και τα πρωινά ωράρια να καλύπτονται από έναν καρδιολόγο, ο οποίος είναι αποσπασμένος από την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, αλλά και από γενικούς γιατρούς που μετακινούνται για το σκοπό αυτό από τα κέντρα υγείας του νομού.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με τους ασθενείς, ούτε ο καρδιολόγος, παρά την αρτιότητά του, ούτε φυσικά οι γενικοί γιατροί έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να είναι υπεύθυνοι σε μια νεφρολογική κλινική. Συγκεκριμένα, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να είναι υπεύθυνος σε μια νεφρολογική κλινική ένας παθολόγος ή ένας καρδιολόγος, όταν δεν υπάρχει νεφρολόγος, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί τρίμηνη εκπαίδευσή τους στον τομέα αυτό.
Ερωτηματικά, εξάλλου, προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ οι αρμόδιοι είναι ενημερωμένοι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Ενδεικτικό είναι, ότι κανένας επικουρικός γιατρός δεν έχει… στεριώσει μέχρι σήμερα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Κατερίνης, ενώ υπήρξε περίπτωση επικουρικής γιατρού με καταγωγή από την Κατερίνη, η οποία προτίμησε να εργαστεί στην αντίστοιχη μονάδα του νοσοκομείου της Βέροιας, αντί σ’ αυτήν του νοσοκομείου της Κατερίνης.
«Η κατάσταση στην Κατερίνη είναι απελπιστική. Απορώ πώς αντέχουν οι νεφροπαθείς. Μάλιστα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου εξυπηρετεί και τα έκτακτα περιστατικά της ιδιωτικής Μονάδας που λειτουργεί στην πόλη. Οι αρμόδιοι είναι ενημερωμένοι για τις τρομακτικές ελλείψεις, αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει κανενός το αυτί», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.