Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Gothenburg της Σουηδίας παρουσίασε σε γιατρούς και δημοσιογράφους την πορεία της απόφασης για τη δοκιμή αυτής της ιδιαίτερης μεταμόσχευσης από ζωντανή δότρια, τις πρώτες απόπειρες, τις αποτυχίες, την πολυετή έρευνα σε ζώα και τέλος, την επιτυχημένη εξέλιξη, με τη γέννηση ενός υγιούς μωρού στις 4 Οκτωβρίου του 2014 στη Σουηδία από μια 36χρονη γυναίκα.

Η επιτυχής αυτή μεταμόσχευση μήτρας ανοίγει το δρόμο και προσφέρει λύση σε
εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από υπογονιμότητα η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη ή σε λειτουργικές ανωμαλίες της μήτρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έντεκα προσπάθειες μεταμόσχευσης μήτρας έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή είναι η πρώτη γέννηση ζώντος νεογνού που αναφέρθηκε. Συνολικά έχουν γεννηθεί με αυτό τον τρόπο ήδη τέσσερα μωρά σε όλο τον κόσμο.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Mats Brännström η μεταμόσχευση μήτρας δεν είναι μια απλή επέμβαση, αντίθετα πρόκειται για μια λεπτή και μεγάλη εγχείρηση από ζωντανή δότρια ενώ πάντα υπάρχει η πιθανότητα να την απορρίψει ο οργανισμός της δέκτριας.

Παρόλα αυτά, οι επιτυχίες των τελευταίων μηνών ανοίγουν ένα μεγάλο δρόμο στις μεταμοσχεύσεις μη ζωτικών οργάνων και στη θεραπεία της υπογονιμότητας που οφείλεται σε προβλήματα στη μήτρα.