Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Για εξηγήσεις καλούνται 5 υπεύθυνοι της κλινικής «Ταξιάρχαι» για τους θανάτους από κορωνοϊό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες νοσηλείας στην κλινική «Ταξιάρχαι», στο Περιστέρι, όπου μέχρι στιγμής 13 ασθενείς πέθαναν λόγω της προσβολής τους από κορωνοϊό.  
Ο εισαγγελέας απέστειλε ήδη κλήσεις σε πέντε άτομα, υπευθύνους της κλινικής και γιατρούς, προκειμένου να
δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης κακουργήματος για παραβίαση των προβλεπόμενων μέτρων που είχαν ληφθεί για τη μη διάδοση του φονικού ιού. Οι πέντε ύποπτοι οι οποίοι είναι μέλη της διοίκησης της ιδιωτικής κλινικής και γιατροί καλούνται από τον εισαγγελέα σε ανωμοτί κατάθεση την παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα η οποία χαρακτηρίζεται κακούργημα αν η  πράξη  είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων.Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκε το ιατρικό πρωτόκολλο και αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης στην κλινική, πέρασαν από το εισαγγελικό γραφείο ως  μάρτυρες πάνω από 25 άτομα, μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΕΟΔΥ, αρκετοί εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν λόγο για ελλιπή μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην εν λόγω κλινική έχουν αποβιώσει λόγω της προσβολής τους από τον ιό. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξηγήσεων ο Εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα αποδώσει ποινικές ευθύνες σε βάρος υπαιτίων ή όχι.
Οι περιπτώσεις του άρθρου 285 ΠΚ για τις οποίες καλούνται για εξηγήσεις ως ύποπτοι οι πέντε υπεύθυνοι της κλινικής, προβλέπουν ποινή κάθειρξης έως 10 ετών σε όποιον ευθύνεται για μετάδοση ασθένειας σε άνθρωπο, τουλάχιστον 10 ετών αν προκλήθηκε θάνατος αλλά και ισόβια κάθειρξη αν το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί στο θάνατο μεγάλος αριθμός πολιτών.
Μέσω των δικηγόρων της πάντως η ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι»,  έχει αρνηθεί οιαδήποτε ευθύνη για τα κρούσματα κορωνοϊού που υπήρξαν στους ασθενείς που νοσηλεύονταν εκεί,  τονίζοντας ότι  «εφαρμόζονται  με ευλάβεια όλα τα μέτρα ασφαλείας». Σε σχετική ανακοίνωση αναφερόταν μεταξύ άλλων πως «όταν διαπιστώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα, υπήρξε άμεση επικοινωνία  με τους αρμόδιους φορείς ώστε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς, και ακολούθως εφαρμόστηκαν όλα όσα προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.