Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Ολη η Λάρισα «Μαζί μια αγκαλιά»

-ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ -Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ -ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…

Της Λένας Κισσάβου
Την απόλυτη έκφρασή της στη Λάρισα βρίσκει αυτές τις ημέρες το μήνυμα της πρόληψης και της ενημέρωσης για την υγεία του πληθυσμού, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας πολυθεματικής δράσης με τον τίτλο «Μαζί μια αγκαλιά», που άνοιξε χθες τις πύλες της στην Κεντρική πλατεία και

θα διαρκέσει μέχρι 28 Απριλίου.
Με την ευχή να γίνει θεσμός, ο οποίος

θα αποδώσει καρπούς στους στόχους που προωθεί και συγκεκριμένα στην πρόληψη, στην αξία της καλής υγείας και του υγιεινού τρόπου διαβίωσης, οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, στον χώρο όπου έχει διαμορφωθεί ανάλογα για να φιλοξενήσει μια σειρά δράσεων ενημέρωσης σε θέματα υγείας, αλλά και προληπτικών ιατρικών εξετάσεων (οδοντιατρικών, οφθαλμολογικών, τεστ νοηματικής εκτίμησης κ.ά.).

«Είναι μια πρωτοβουλία για την κοινωνία, με την κοινωνία» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αναφερόμενος τόσο στη σπουδαιότητα της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ φορέων της πόλης για την πραγματοποίηση αυτών των δράσεων όσο και στη σημασία να τη στηρίζουν με τη ενεργό συμμετοχή τους, είκοσι κοινωνικοί, επιστημονικοί και εκπαιδευτικοί φορείς.
«Το σύνθημα «Μαζί μια αγκαλιά» στη Λάρισα γίνεται πραγματικότητα…» δήλωσε αντίστοιχα και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σημειώνοντας ότι η δράση αυτή εκφράζει και αποτελεί μέρος της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής που υλοποιεί ο Δήμος, με μια σειρά προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την υγεία, τον εθελοντισμό, την προσφορά και την αλληλεγγύη.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Αθανάσιος Κουτσούκης τόνισε πως «είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται στη Λάρισα, αυτό το πολυθεματικό δρώμενο και στόχος είναι να γίνει θεσμός». Υποστήριξε δε ότι «στόχος είναι η ανάδειξη του κινήματος του ανθρωπισμού, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, καθώς επίσης και η προώθηση της αξίας της πρόληψης και του υγιεινού τρόπου διαβίωσης».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κώστας Γιαννακόπουλος επισήμανε πως «είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη Λάρισα, με διττό μήνυμα: τον εθελοντισμό και την πρόληψη της υγείας» και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της ενημέρωσης του πληθυσμού για την αξία των εμβολιασμών, ενημερώνοντας παράλληλα ότι «σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 100 εμβόλια».
Για τη σημασία της πρόληψης σε θέματα υγείας μίλησε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας Στάθης Κουτσογιάννης, ενώ τέλος η Ρουμάνα ευρωβουλευτής Κορίνα Κρέτσου, η οποία βρέθηκε στη Λάρισα, σε σχετική δήλωσή της συνεχάρη τους διοργανωτές για το εγχείρημα και επισήμανε τη σημασία της θεματικής που καλύπτει.

Να σημειώσουμε ότι η δράση «Μαζί μια αγκαλιά» διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και από τους παρακάτω φορείς: Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, Οδοντιατρικό Σύλλογο Λάρισας, Κέντρο Πρόνοιας Θεσσαλίας, Δήμο Λαρισαίων, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ συμμετέχουν ενεργά 19 ακόμα κοινωνικές και επιστημονικές οργανώσεις και ιδρύματα.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναπτύσσονται καθημερινά ποικίλες δράσεις, που περιλαμβάνουν: αιμοδοσία, άθληση, οδοντιατρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις σε παιδιά, δειγματοληψία για δωρεά μυελού, εκπαίδευση σε βασικές αρχές πρώτων βοηθειών, ενημέρωση για την παχυσαρκία, κ.ά.
Αναλυτικά, πραγματοποιούνται τα ακόλουθα:
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Θα διεξάγεται καθημερινά από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού με τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δωρεάν προληπτικές παιδιατρικές, οδοντιατρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις στα ειδικά οχήματα του «Χαμόγελου του παιδιού» με τη συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας και του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι Σύλλογοι Επιστημών Υγείας (Φαρμακευτικός-Ιατρικός-Οδοντιατρικός) θα πραγματοποιήσουν καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού για την ορθή χρήση των φαρμάκων, για το μελάνωμα και την ηλιοπροστασία και θα παρέχουν πληροφορίες για τη χρήση συσκευών, για τη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας, για αλληλεπιδράσεις φαρμάκων κ.λπ.    
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει να μας φέρει σε επαφή με τις βασικές αρχές των Πρώτων Βοηθειών.
ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Καθημερινή ενημέρωση, εγγραφή και δειγματοληψία για τη δωρεά μυελού των οστών από το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν. Λάρισας.
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ
Καθημερινή ενημέρωση και εγγραφή για τη Δωρεά Οργάνων από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ
Καθημερινές μετρήσεις σακχάρου και οδηγίες επί των αποτελεσμάτων από την Πανεπιστημιακή Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων και την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η ενημέρωση θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή 23/04 στις 10-12:00 από τους παιδίατρους του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας.
ΤΕΣΤ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ
Καθημερινή διενέργεια Τεστ Νοητικής Εκτίμησης, καθώς και Λήψη Βιοδείκτη σε άτομα με ιστορικό άνοιας από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου ALZHEIMER και Συναφών Διαταραχών.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ
Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί θα είναι στη διάθεση του κοινού για να απαντούν σε ερωτήσεις ασθενών, φροντιστών και μελών οικογενειών, μια δράση που θα πραγματοποιείται καθημερινά τόσο από το «Χαμόγελο του παιδιού» όσο και από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών.
«ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ»
Τα παιδιά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας γίνονται μικροί μάγειρες, καθημερινά από τις 9.00-14.00 και από τις 18.00-20.30.
«ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΗΠΟΥΡΟΙ»
Τα παιδιά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας αναπτύσσουν περιβαλλοντικές δράσεις.
ΑΘΛΗΣΗ
Θα πραγματοποιηθούν από το Γυμναστήριο «Mind your Body» αθλητικές δραστηριότητες την Κυριακή 23/4 στις 12:00, καθώς και την Παρασκευή 28/04 στις 18:00.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Δράση ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και την «Ιμεροεσσα» την Πέμπτη 27/04.
«Αστέρι της Ευχής» και «Make-A-Wish Cookie»
Καθημερινή ενημέρωση του κοινού από το Make-a-Wish Ελλάδος για τους στόχους, αλλά και τις δράσεις «Αστέρι της Ευχής» και «Make-A-Wish Cookie».
ΑΥΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική προσώπου, από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων με Αυτισμό και τη Νεανική Αγωγή.
Δράση ενθάρρυνσης της αυθόρμητης αλληλεπίδρασης με την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων που προάγουν τη διατήρηση στην κοινή εστία προσοχής και την επικοινωνία μέσω της οπτικής επαφής, των χειρονομιών, της γλώσσας του σώματος, της εγγύτητας και των κοινών εμπειριών.
Bubble-land:
Παιδική γωνιά διασκέδασης καθημερινά
ΠΑΡΚΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «JOIST»
Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας με το «HEALTH HUB» παρουσιάζουν την εφαρμογή «XR4A» που αφορά εφήβους με αυτισμό και το Κέντρο Ικανοτήτων «Πυθεία» θα παρουσιάσει την εφαρμογή εκπαίδευσης με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας.
ΖΑΚΧΑΡΟ
Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ θα πραγματοποιούν μετρήσεις σακχάρου, ενώ η Σχολή Ζαχαροπλαστικής θα φτιάχνει εδέσματα για διαβητικούς στις 26/4.

https://www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.