Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Να στελεχωθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Την ανάγκη στήριξης και στελέχωσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου αναδεικνύουν μέσω Ερώτησής τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, προς τον υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα:

«Στη συζήτηση που διεξήχθη πρόσφατα στο Πανέβριο Συνέδριο Εθελοντών Αιμοδοτών αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.

Συγκεκριμένα, σήμερα η Μονάδα εξυπηρετεί 55 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση, άλλους 10 που κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση στο σπίτι τους, ενώ άλλοι 15 είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται στο Πανεπιστημιακό

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για να εξυπηρετηθούν, γεγονός που "φορτώνει" την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους με μια πολύωρη (3-4 ώρες) μετακίνηση τις μισές περίπου μέρες του μήνα.

Η Μονάδα λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της μόνο με 2 γιατρούς, που εκτελούν 15 εφημερίες το μήνα ο καθένας, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται τουλάχιστον 4. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι 11 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 16.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει, δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών. Τα "σπασμένα" τα πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ασθενείς, ιδιαίτερα όσοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας προς τέρψη των ιδιωτικών ομίλων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της λειτουργίας των δημόσιων δομών με τα κριτήρια της "αγοράς". Αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς να ταλαιπωρούνται, να επιβαρύνουν την υγεία τους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να δουλεύει πέραν των ορίων του και ταυτόχρονα να μην υπάρχει η δυνατότητα για αντιμετώπιση των όποιων οξέων έκτακτων περιστατικών, αφού δεν υπάρχουν άδειες καρέκλες, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, επειδή υπάρχει η πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, όπως εκτιμά το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας, προβάλλει η ανάγκη και για άμεση μεταφορά της Μονάδας από το υπόγειο του Νοσοκομείου, σε ένα χώρο που να πληροί προδιαγραφές ασφάλειας, υγιεινής, ποιότητας, πολύ καλύτερης από τη σημερινή.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να στελεχωθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου με όλο το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Να μεταστεγαστεί η Μονάδα σε χώρο κατάλληλο που να πληροί όλες τις προδιαγραφές.
  • Να εξοπλιστεί με τα αναγκαία μηχανήματα αιμοκάθαρσης και λοιπό εξοπλισμό (καρέκλες κλπ.)».

 https://www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.