Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Καρδιά σε προχωρημένη ανεπάρκεια: Σύγχρονες θεραπευτικές δράσεις– προοπτικές

2ο Συνέδριο της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας & Μονάδας Μεταμοσχεύσεων και Μηχανικής Υποστήριξης Καρδιάς του Ωνάσειου.

Οι νέες θεραπευτικές δυνατότητες και οι προοπτικές για την αντιμετώπιση της προχωρημένης μορφής καρδιακής ανεπάρκειας θα συζητηθούν στο 2ο Συνέδριο της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας & Μονάδας Μεταμοσχεύσεων και Μηχανικής Υποστήριξης Καρδιάς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με θέμα: «Καρδιά σε

Προχωρημένη Ανεπάρκεια: Σύγχρονες Θεραπευτικές Δράσεις–Προοπτικές», που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας και Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος: «Ανάμεσα στα θέματα που θα μας απασχολήσουν φέτος είναι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας τόσο για τη φαρμακευτική αγωγή όσο και για τις επεμβατικές θεραπείες καθώς και οι τρόποι αύξησης της «δεξαμενής» δοτών με την ξενομεταμόσχευση (από γενετικά τροποποιημένο χοίρο) και με την αξιοποίηση οργάνων μετά από κυκλοφορικό (καρδιακό) θάνατο. Η κοινωνικο-οικονομική πρόκληση στα συστήματα υγείας από τον μεγάλο αριθμό ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μας ωθεί στο να εξερευνούμε τη δυνατότητα εφαρμογής νέων λύσεων».

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ώστε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στους ασθενείς του αφού έχει ως βασική του αποστολή την αντιμετώπιση ασθενών με προχωρημένου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια, προσφέροντας ως τελικές θεραπείες τη μεταμόσχευση καρδιάς και τη μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.  Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο παρέχει υψηλού επιπέδου θεραπείες σε αυτή την βαρέως πάσχουσα κατηγορία ασθενών, των οποίων ο αριθμός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Ο κ. Αδαμόπουλος παραθέτοντας στοιχεία για τους δείκτες επιβίωσης ανέφερε: «Η επιβίωση στο Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο αγγίζει το 90% στον πρώτο χρόνο και 70% στα 10 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, επιβίωση εφάμιλλη μεγάλων μεταμοσχευτικών κέντρων Ευρώπης και ΗΠΑ. Αντίστοιχα, η επιβίωση των ασθενών του Προγράμματός μας με Συστήματα Μηχανικής Υποστήριξης είναι, επίσης, εφάμιλλη της επιβίωσης που δημοσιεύει η μεγάλη Αμερικανική καταγραφή INTERMACS ανερχόμενη σε περίπου 80-85% τον πρώτο χρόνο με συσκευές υποστήριξης της αριστεράς κοιλίας (LVAD)”.

 Η μηχανική υποστήριξη («τεχνητή καρδιά») αποτελεί την πλέον ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογικά θεραπευτική παρέμβαση στην καρδιολογία σήμερα με την άμεση προοπτική τα επόμενα λίγα χρόνια της πλήρως εμφυτεύσιμης «τεχνητής καρδιάς», η οποία αναμένεται να προσφέρει προσδόκιμο επιβίωσης αντίστοιχο με εκείνο της μεταμόσχευσης καρδιάς.

Παράλληλα, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα είναι σε θέση έως το τέλος του 2022 να προσφέρει πρωτοποριακό σύστημα τηλε-παρακολούθησης των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, των ασθενών με μηχανική υποστήριξη καθώς και των μεταμοσχευμένων ασθενών μας στοχεύοντας στην έγκαιρη διαπίστωση απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, στη μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και, εν τέλει, σε μικρότερο κόστος για το σύστημα υγείας.
Όλες οι προσπάθειες στον τομέα της αντιμετώπισης της προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας αποκτούν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία εν αναμονή της ολοκλήρωσης του εμβληματικού Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα, μεγάλη πνοή στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και στη διαχείριση των ασθενών με προχωρημένου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια.

https://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.