Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας – Δώρισέ το και σώσε την ζωή ανθρώπων που υποφέρουν από εγκαύματα

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά το δέρμα όπως κάθε όργανο μπορεί να δωριστεί και να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα. Ακριβώς όπως η δωρεά οργάνων μπορεί να σώσει τη ζωή για άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση, η δωρεά δέρματος δίνει νέα πνοή στους ανθρώπους των οποίων το δέρμα έχει υποστεί βλάβη που δεν μπορεί να αποκατασταθεί με φυσική διαδικασία αναγέννησης, όπως σε περιπτώσεις σοβαρών εγκαυμάτων. Η 9η Οκτωβρίου έχει οριστεί Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, και όπως θα πρέπει ήδη να γνωρίζεις το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.

 

Η δωρεά δέρματος είναι πιο σημαντική απ’ όσο νομίζεις

Το πρόσφατο θλιβερό περιστατικό με θύμα την Ιωάννα Παλιοσπύρου και η ιατρική περιπέτεια στην οποία έχει υποβληθεί η νεαρή κοπέλα για να αποκαταστήσει την καταστροφή που υπέστη μεγάλο μέρος του δέρματός της από την επίθεση με βιτριόλι, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την σημασία της δωρεάς οργάνων και ιδιαίτερα της δωρεάς δέρματος.

Σύμφωνα με την έκθεση

του National Crime Records Bureau για το 2012, τρία στα τέσσερα ατυχήματα δερματικών εγκαυμάτων συμβαίνουν στο σπίτι. Η έκθεση αναφέρει ότι 1,5 εκατομμύριο ή το 80 % των ατυχημάτων συμβαίνουν στην κουζίνα, 50.000 περιστατικά συμβαίνουν σε βιομηχανίες, 6.000 συμβαίνουν στους δρόμους και 505 συμβαίνουν λόγω κροτίδων.

Από τους 10 χιλιάδες ανθρώπους με σοβαρά εγκαύματα κάθε χρόνο, τουλάχιστον οι μισοί λαμβάνουν βοήθεια από δότες δέρματος. Το υπόλοιπο μισό θα μπορούσε επίσης να λάβει μόσχευμα εάν υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι που δωρίζουν το δέρμα τους μετά το θάνατό τους. Κάθε δωρητής οργάνων συμπληρώνει μια φόρμα στην οποία επιλέγει τα μέρη του σώματός του τα οποία θα ήθελε να δωρίσει μετά το θάνατό του. Το δέρμα όπως και τα μάτια είναι συνήθως αυτά που επιλέγουν οι λιγότεροι άνθρωποι.


10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη δωρεά δέρματος

  1. Οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών μπορεί να δωρίσει δέρμα. Επίσης, κάθε άτομο που είναι δωρητής ματιών είναι επιλέξιμο για δωρεά δέρματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι όποιος δωρίζει τα μάτια του είναι υποχρεωμένος να δωρίσει και το δέρμα του.
  2. Το δέρμα αποτελείται από δύο στρώματα, δηλαδή την εξωτερική επιδερμίδα και την εσωτερική . Κατά την περισυλλογή του, αφαιρείται μόνο η επιδερμίδα και ένα μέρος του δέρματος. Μόνο τα 0,3 mm του δέρματος συλλέγονται.
  3. Το δέρμα μπορεί να δωριστεί μέσα σε έξι ώρες από τη στιγμή του θανάτου.
  4. Μετά τον θάνατο, το δέρμα λαμβάνεται από κρυμμένα μέρη όπως είναι οι μηροί, τα πόδια και η πλάτη. Η αφαίρεση του δέρματος δεν προκαλεί αιμορραγία ή παραμόρφωση. Μετά τη συγκομιδή του δέρματος, οι περιοχές καλύπτονται με επιδέσμους.
  5. Σε αντίθεση με τα όργανα, το δέρμα που δωρίζεται μπορεί να αποθηκευτεί σε τράπεζες δέρματος για πέντε χρόνια, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στους χειρουργούς που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για διάφορες περιπτώσεις εγκαυμάτων.
  6. Σε αντίθεση με τη μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος ή μυελού των οστών, στη μεταμόσχευση δέρματος, δεν απαιτείται αντιστοίχιση αίματος ή ιστού μεταξύ δότη και λήπτη. Το υγιές δέρμα του καθενός μπορεί να δοθεί σε οποιοδήποτε.
  7. Το νεκρό άτομο δεν πρέπει να πάσχει από ασθένειες όπως AIDS, HIV, καρκίνο του δέρματος, ηπατίτιδα Β και C, ίκτερο, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, φυματίωση, ενεργό δερματοπάθεια και σηψαιμία.
  8. Άτομα που έχουν διαβήτη ή υπέρταση μπορούν να δωρίσουν το δέρμα τους.
  9. Άτομα που έχουν τατουάζ στο σώμα τους ή τρύπες μπορούν επίσης να δωρίσουν το δέρμα τους.
  10. Για τη δωρεά δέρματος, το νεκρό άτομο δεν είναι αναγκαίο να μεταφερθεί σε τράπεζα δέρματος ή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο. Ο συγγενής μπορεί να καλέσει την πλησιέστερη τράπεζα δέρματος και η ομάδα ανάκτησης θα έρθει στον τόπο του θανάτου που μπορεί να είναι είτε το σπίτι είτε το νοσοκομείο.

  11. https://ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.