Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Λευχαιμία: Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια που συχνά αγνοούνται – Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση

Τα σημάδια της λευχαιμίας αγνοούνται τις περισσότερες φορές, επειδή μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών, λιγότερων σοβαρών.

Ωστόσο, αν ανησυχείτε, θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό γιατρό, προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και σε περίπτωση λευχαιμίας, να λάβετε μια έγκαιρη διάγνωση.

Σημάδια της λευχαιμίας: Ο καρκίνος που προσβάλλει τους αιμοποιητικούς ιστούς του σώματος

Η λευχαιμία αναφέρεται στον καρκίνο που προσβάλλει τους αιμοποιητικούς

ιστούς του σώματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια επηρεάζονται άμεσα, καθώς ο συγκεκριμένος καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή υγιών λευκών αιμοσφαιρίων.

Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν σημαντικό μέρος των μηχανισμών άμυνας του σώματος. Αναπτύσσονται και διαιρούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος.

Ωστόσο, στους ασθενείς με λευχαιμία παρουσιάζεται μη φυσιολογική παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών, τα οποία δεν καταφέρνουν να προστατέψουν το σώμα επειδή είναι ελαττωματικά.

Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, παρουσιάζονται επιπλοκές στην παραγωγή άλλων κυττάρων του αίματος, όπως στα ερυθρά αιμοσφαίρια ή στα αιμοπετάλια.

Σε αυτήν τη φάση η αναιμία και οι αιμορραγίες γίνονται σοβαρές. Επιπλέον αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα της λευχαιμίας ή τα συγχέουν με άλλες παθήσεις, έτσι είναι δύσκολο να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Σημάδια της λευχαιμίας: Πλήρη λίστα που δεν πρέπει ν’ αγνοήσετε

Μωβ ή κόκκινα στίγματα στο δέρμα

Τα κοκκινωπά ή μωβ στίγματα στο δέρμα, γνωστά στον ιατρικό κόσμο ως πετέχειες, συνήθως παρουσιάζονται ανά συστάδες στο στήθος, στην πλάτη ή στους βραχίονες.

Εμφανίζονται όταν το αίμα πήζει και δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει κανονικά. Οι άνθρωποι συχνά τα συγχέουν με δερματικά εξανθήματα.

Πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση της λευχαιμίας, ο πόνος οφείλεται στη συσσώρευση ελαττωματικών λευκών αιμοσφαιρίων. Οι ασθενείς αισθάνονται οξύ ή αμβλύ πόνο, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό ανάλογα με την πάσχουσα περιοχή.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα σημάδια της λευχαιμίας που αγνοούνται συχνότερα. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του σε περιπτώσεις οξείας λευχαιμίας, ενώ συχνά είναι σοβαρός και έχει μεγάλη διάρκεια.

Πρησμένοι αδένες

Όταν η λευχαιμία επηρεάζει την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, η ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις μειώνεται. Η κατάσταση αυτή επιδρά στις φλεγμονώδεις διαδικασίες και οδηγεί σε πρησμένους αδένες και λεμφαδένες ή σε μικρά ανώδυνα εξογκώματα που έχουν μπλε ή μωβ χρώμα.

Αδυναμία και κόπωση
Η λευχαιμία δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου όταν αισθανόμαστε αδύναμοι ή κουρασμένοι. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό δεν πρέπει να αγνοείται, επειδή αποτελεί ένα από τα σημάδια της λευχαιμίας. Η μείωση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα αναιμία και χρόνια κόπωση.

Ασυνήθιστη αιμορραγία

Όλα τα είδη ασυνήθιστης και ανεξήγητης αιμορραγίας μπορεί να αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι λευχαιμίας. Ο μικρότερος αριθμός αιμοπεταλίων επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να πήζει, κάτι που αυξάνει την τάση για αιμορραγίες.

Πυρετός και συχνές λοιμώξεις

Όλα τα είδη λευχαιμίας μειώνουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τους παθογόνους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με λευχαιμία αντιμετωπίζουν συνεχή επεισόδια πυρετού και αναπνευστικών λοιμώξεων όπως η γρίπη. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα του αίματος εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια από το να καταπολεμήσουν τους ιούς και τα βακτήρια.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις καρκίνου, οι ασθενείς με λευχαιμία μπορεί να χάσουν βάρος σε ανησυχητικό βαθμό και χωρίς εμφανή λόγο. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια της υπερβολικής κόπωσης και της απώλειας όρεξης που ίσως αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Το λαχάνιασμα ή η δύσπνοια είναι αποτέλεσμα της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων λόγω των προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος. Μερικοί άνθρωποι λαχανιάζουν, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αναπνέουν όσο βαθιά θα μπορούσαν.

Πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά

Όταν η λευχαιμία εξελιχθεί, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο συκώτι ή στη σπλήνα, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενο πόνο στην κοιλιά ή αίσθηση φουσκώματος στην περιοχή κάτω από τον θωρακικό κλωβό. Επίσης μερικοί, ασθενείς μπορεί να αισθάνονται έναν ελαφρύ πόνο στη μέση ή να παρουσιάζουν ναυτία, εμετούς και μεταβολές στην εντερική δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου. Επομένως θα πρέπει πραγματικά να βρίσκεστε σε εγρήγορση για τα παραπάνω σημάδια της λευχαιμίας, ακόμα και αν τελικά αυτά οφείλονται σε κάποιο λιγότερο σοβαρό πρόβλημα.

https://olastifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.