Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Η δυσάρεστη αναπνοή ενδέχεται να υποδηλώνει νεφρική ανεπάρκεια

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι, εάν η αναπνοή σας μυρίζει σαν σάπιο ψάρι, τότε πρέπει να κάνετε επειγόντως εξετάσεις στους νεφρούς σας

Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί ως γνωστόν να γίνει αιτία μηχανής και ψυχολογικής πτώσης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει και κάποιο κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η τριμεθυλαμινουρία είναι σχετικά σπάνια πάθηση

Αν και έχουν υπάρξει πολλά ανέκδοτα περιστατικά τριμεθυλαμινουρίας στην ιατρική βιβλιογραφία, το εν λόγω σύνδρομο πρωτοαναφέρθηκε γύρω στο 1970.

Μόνο μερικές εκατοντάδες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από τότε.

Αυτό την καθιστά μια νέα σπάνια ασθένεια, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη

και ο γιατρός σας μπορεί να την αγνοεί.

«Ορισμένοι γιατροί μπορούν να αγνοήσουν τη διαταραχή, να μην αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και να μην μπορούν να διακριθούν από άλλες καταστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την κακή αναπνοή» εξηγεί μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Drug Discovery Today.

Για το λόγο αυτόν, εάν οι ανησυχίες σας σχετικά με το σύμπτωμα αρχικά απορριφθούν, είναι σημαντικό να επιμείνετε και να ζητήσετε εξετάσεις για νεφρική ανεπάρκεια, ώστε να βεβαιωθείτε για την υγεία σας.ρόβλημα υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του iatropedia.gr, τις περισσότερες φορές η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να αντιμετωπιστεί με βελτίωση της στοματικής υγιεινής, αλλά μερικές φορές η βασική αιτία είναι κάτι εντελώς άσχετο με την οδοντιατρική.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μια συγκεκριμένη κακοσμία του στόματος μπορεί να σηματοδοτήσει μια σοβαρή κατάσταση των νεφρών.

Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι, εάν η αναπνοή σας μυρίζει σαν σάπιο ψάρι, τότε πρέπει να κάνετε επειγόντως εξετάσεις στους νεφρούς σας, καθώς η κακοσμία αυτή δεν δέχεται να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ιπποκρατία.

Αυτή η διαταραχή είναι γνωστή ως τριμεθυλαμινουρία.

«Στην τριμεθυλαμινουρία το σώμα δεν μπορεί να μετατρέψει μια χημική ουσία με έντονη μυρωδιά που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη (παράγεται στο έντερο όταν τα βακτήρια διασπούν ορισμένα τρόφιμα) σε μια διαφορετική χημική ουσία που δε μυρίζει» εξηγεί η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες αυτού του συμπτώματος

Η τριμεθυλαμινουρία δε σχετίζεται συχνά με νεφρική ανεπάρκεια και η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη του είδους που συνδέει τις δύο καταστάσεις.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας 28χρονος έπασχε από τριμεθυλαμινουρία ως αποτέλεσμα νεφρικής νόσου.

Εντέλει ανακουφίστηκε από το ενοχλητικό αυτό σύνδρομο μόνο έπειτα από μεταμόσχευση νεφρού.

Σε άλλες περιπτώσεις, το σύνδρομο της τριμεθυλαμινουρίας μπορεί -μεταξύ άλλων- να προκληθεί από:

μεταλλάξεις στο γονίδιο FMO3

υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης

ηπατική νόσο

αύξηση ορισμένων βακτηρίων του εντέρου

κακή υγιεινή

ουλίτιδα

Ορισμένες γυναίκες με ελαττωματικό γονίδιο FM03 παρουσιάζουν αυξημένα συμπτώματα στην αρχή της εμμήνου ρύσεως, ή όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Διαγνωστικές εξετάσεις, που συνήθως απαιτούν δείγμα ούρων, μπορείτε να βοηθήσετε να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματά σας είναι αποτέλεσμα του συνδρόμου τριμεθυλαμινουρίας ή κάποιας άλλης αιτίας.

https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.