Η Κύπρος καταγράφει πάνω από 900 ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως χρόνια νεφρική, καρδιακή, ηπατική και αναπνευστική ανεπάρκεια με τους περισσότερους να υποβάλλονται σε κάποιας μορφής κάθαρση. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε κέντρα στο εξωτερικό, με υποστηριζόμενες θεραπείες της καρδιάς, του ήπατος και των πνευμόνων αναμένοντας ένα μόσχευμα που θα τους προσφέρει ξανά την ελπίδα για ζωή.
Αν η ευαισθησία του Κύπριου πολίτη για τη δωρεά νεφρού από ζώντα δότη
κατατάσσει την Κύπρο στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, εντούτοις η δωρεά οργάνων μετά θάνατον τη βρίσκει στις χαμηλότερες.
Αυτό καταδεινύουν και τα στοιχεία που εξασφάλισε το Alphanews.Live. Σύμφωνα με τη Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων του Υπουργείου Υγείας, Χρυστάλλα Δεσπότη, κατά το 2020 η Κύπρος είχε μόλις πέντε δότες οργάνων και ένα δότη κερατοειδούς ιστού. Μέχρι στιγμής το Αρχείο Δοτών του Υπουργείου Υγείας το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 απαριθμεί περίπου 4.500 δυνητικούς δότες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, κάθε χρόνο στα νοσοκομεία μας καταγράφονται περίπου 2.600 θάνατοι. Σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται περίπου 25 αποβιώσαντες (1-1,5%) που πιθανόν να ήταν δυνητικοί δότες οργάνων.
Γιατί διστάζουν οι Κύπριοι;
Σε ερώτησή μας γιατί οι Κύπριοι διστάζουν να γίνουν δωρητές οργάνων, μας είπε πως υπάρχει ανεπαρκής ενημέρωση καθώς και άγνοια γύρω από θέμα της μεταμόσχευσης. Πρόκειται όπως είπε για ένα μεγάλο θέμα που δεν συζητείται όμως και πολύ στα κυπριακά σπίτια.
"Θα ήταν ευχής έργον κάποια στιγμή όλοι οι ενήλικες να εκφράσουν την επιθυμία τους να γίνουν δωρητές οργάνων. Ίσως αυτή η διαδικασία που άρχισε με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και συγκεκριμένα όλοι όσοι θα μεταβούν για έκδοση της άδειας οδήγησης θα έχουν μπροστά τους αυτό το έντυπο και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Πρέπει να διερευνήσουν το θέμα γιατί πριν τα 18 του χρόνια κάποιος θα έπρεπει να το συζητήσει με την οικογένειά του, κάτι που φοβάται ο Κύπριος να συζητήσει ανοιχτά, το θέμα της δωρεάς".
Πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση πριν από την ηλικία των 18 ετών ούτως ώστε να είναι έτοιμο να απαντήσει όταν παραλάβει στα χέρια του το σχετικό έντυπο.
"Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για το θέμα της δωρεάς σε πιο νεαρή ηλικία. Και στους μαθητές γιατί αναγκαστικά στα 18 του χρόνια, που κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι είναι μικρός, θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Πρέπει να το συζητήσει νωρίτερα με την οικογένειά του. Η κυπριακή οικογένεια δεν πρέπει να φοβάται να ανοίξει αυτή τη συζήτηση. Πρέπει να είναι έτοιμος για να απαντήσει και αυτό το ερώτημα όταν παραλάβει το έντυπο".
Απάντησαν "όχι" 400 νέοι οδηγοί
Από πέρυσι, 1000 νέοι οδηγοί έχουν συμπληρώσει το σχετικό έντυπο για δωρεά οργάνων και έχουν υποβάλει αίτηση μέσω του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Διαδικασία που άρχισε πέρισυ και συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των εγγραφών στο Μητρώο του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων του Υπουργείου Υγείας από τους 1000 νέους οδηγούς, οι 400 έδωσαν αρνητική απάντηση.
"Ουσιαστικά μας έχει φέρει έναν μεγαλύτερο αριθμό αλλά ταυτόχρονα μας έφεραν και αρνητικές απαντήσεις. Το ότι είχαμε γύρω στους 600 νέους δυνητικούς δότες αλλά είχαμε και 400 άλλες περιπτώσεις που είχαν αρνητική απάντηση δηλαδή ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει".
Πρόσθεσε ότι αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Οδικών Μεταφορών εκπαιδεύτηκαν από το Υπουργείο Υγείας για την ορθή ενημέρωση του κοινού και τόνισε δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ της αίτησης για άδεια οδηγού και της αίτησης για δωρεά οργάνων. Εφόσον κάποιος μεταβεί σε ΚΕΠ ή στο ΤΟΜ για να παραλάβει τα έγγραφα για έκδοση άδειας οδήγησης του παραδίδεται το έντυπο για συμπλήρωση.
"Ο ίδιος θα ήταν καλά να το συμπληρώσει αφού ξέρει το λόγο και όχι να πανικοβληθεί. Είναι καλύτερα να το ενημερωθεί για το έντυπο προτού το παραλάβει. Κάπου εκεί νιώθουν ότι είναι αναγκασμένοι ότι πρέπει να το συμπληρώσουν και απαντούν αρνητικά".
Όπως θα δείτε και στο σχετικό έντυπο αναγράφεται εάν κάποιος επιθυμεί ή όχι να γίνει δωρητής οργάνων.
"Είναι σημαντικό να δούμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων. Κάποιοι συνάθρωποι μας έχουν ανάγκη από ένα όργανο. πέραν των 900 συναθρώπων μας είναι σε τμήματα για αιμοκάθαρση και κάνουν θεραπεία για τρεις φορές τη βδομάδα. Άλλοι χρειάζονται μόσχευμα για κάποιο άλλο όργανο, δεν παύει κάποιος από αυτούς να είναι κάποιος δικός μας, ένας συγγενής μας. Πρέπει να το κάνουμε όλοι γιατί δεν ξέρουμε ποτέ τι θα μας συμβεί ή σε κάποιον δικό μας άνθρωπο", πρόσθεσε η κα. Δεσπότη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.