Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη στην Κεντρική Μακεδονία

Την πλήρη κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών της Ημαθίας και των όμορων νομών αναμένεται να προσφέρει η νέα, σύγχρονη, πλήρως εξοπλισμένη πτέρυγα του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας. Σε λιγότερο από δύο μήνες τα διαχρονικά προβλήματα των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων θα αποτελούν παρελθόν για προσωπικό και ασθενείς, με ένα έργο να παραδίδεται προς χρήση με καθυστέρηση πέντε ετών.

Το νέο κτίριο που εκτείνεται σε

επιφάνεια 6.735 τ.μ. διαθέτει επτά επίπεδα τα οποία έχουν άμεση επικοινωνία με το υφιστάμενο κτίριο. Στο υπόγειό του θα λειτουργεί η κεντρική αποστείρωση, το φαρμακείο του νοσοκομείου, συνεργεία και αποθηκευτικοί χώροι.

Στο ισόγειο εκτός από την κεντρική είσοδο, θα βρίσκεται η υπερσύγχρονη μονάδα Τεχνητού Νεφρού με 15 κλίνες και 2 μονώσεις, η περιτοναϊκή κάθαρση με δύο κλίνες, η κοινωνική ιατρική και η τεχνική υπηρεσία. Η μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής για περισσότερα από 100 άτομα που θα την επισκέπτονται με σκοπό την αιμοκάθαρση. Στην πρώτο όροφο θα μεταφερθούν τα χειρουργεία του νοσοκομείου που θα στεγαστούν σε έξι καινούριες αίθουσες, οι ενδοσκοπήσεις και το σηπτικό χειρουργείο μαζί τις υποστηρικτικές λειτουργίες τους.

Στο δεύτερο όροφο θα λειτουργήσει η Παιδιατρική Νοσηλευτική Μονάδα με 119 κλίνες και η Μονάδα Βρεφών και πρόωρων που θα διαθέτει 6 θερμοκοιτίδες.

Στον τρίτο όροφο θα λειτουργήσει η Χειρουργική Νοσηλευτική Μονάδα δυναμικότητας 37 κλινών και στον τέταρτο όροφο η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που θα εξοπλιστεί με 10 κλίνες. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας, Ηλίας Πλιόγκας, σε ξενάγηση που πραγματοποίησε στα μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε τη σημασία της ΜΕΘ χαρακτηρίζοντάς την υποδειγματική. «Ο εξοπλισμός της μονάδας έχει παραληφθεί και βρίσκεται ήδη στις αποθήκες του νοσοκομείου, όλες οι εγκαταστάσεις και οι συνδέσεις των αγωγών έχουν ολοκληρωθεί και τόσο η ΜΕΘ όσο και ολόκληρη η νέα πτέρυγα θα λειτουργήσουν τον Μάρτιο του 2021, όπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν λίγες ημέρες, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Βέροιας». Ταυτόχρονα, η πρώην ΜΕΘ στην παλιά πτέρυγα θα μετατραπεί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Το κτίριο Επειγόντων Περιστατικών Βραχείας Νοσηλείας που θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες εκτείνεται σε 1370 τ.μ. και εκτός του ΤΕΠ θα λειτουργεί το Τμήμα Φυσιοθεραπείας με έξι κλίνες .


Σε δηλώσεις του στη «ΜτΚ» ο Ηλίας Πλιόγκας ανέφερε πως από τον περασμένο Ιανουάριο όταν ανέλαβε καθήκοντα διοικητή του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας πήρε στα χέρια του ένα έργο ολοκληρωμένο κατά 50%. Λίγους μήνες μετά οι διαδικασίες επισπεύστηκαν με αποτέλεσμα σήμερα το έργο να είναι ολοκληρωμένο στο 95%. «Με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας, της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της 3ης ΥΠΕ, την συμβολή της επιβλέπουσας αρχής των ‘Κτιριακών Υποδομών’ κλείνει ένα κεφάλαιο που αποτελούσε άγος για τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς παρέμενε επί χρόνια υπό κατασκευή».

Στο σχεδιασμό της διοίκησης εντάσσεται η ανάπτυξη νέων κλινικών με την αξιοποίηση όλων των χώρων και όλων των χειρουργείων. Στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία θαλάμου αρνητικής πίεσης με 10 κρεβάτια όχι μόνο για περιστατικά COVID-19 αλλά για εν γένει περιστατικά νοσηλείας ασθενών με εποχική γρίπη, προκειμένου αυτά να παραμένουν απομονωμένα διασφαλίζοντας την υγεία των υπολοίπων ασθενών εντός του νοσοκομείου. Επίσης σχεδιάζεται η ενίσχυση της Ουρολογικής Κλινικής και της Καρδιολογικής Κλινικής με τμήμα θρομβόλυσης.



nea-pteriga1.JPG

«Εργαζόμαστε παράλληλα για την προώθηση και την τελική έγκριση και υλοποίηση του έργου της ‘Ενεργειακής Αναβάθμισης’ του παλαιού κτιρίου. Ένα σημαντικό έργο που θα φέρει την πλήρη λειτουργική αναβάθμιση και ενοποίηση παλαιών και νέων υποδομών. Την ίδια περίοδο το ΓΝ Ημαθίας ολοκλήρωσε την κατάθεση τεχνικών δελτίων για την άμεση ενίσχυση με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ύψους 2,2 εκατ. ευρώ των Μονάδων Βέροιας και Νάουσας στο πλαίσιο του Προγράμματος που ανακοίνωσε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Πλιόγκας.

Η νέα πτέρυγα, συνολικού κόστους 23 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η δεύτερη φάση ολοκλήρωσης του έργου αφορά τόσο στην ολοκλήρωση της κύριας κατασκευής του κτιρίου, όσο και στην προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

«Συντονισμένα και με απόλυτη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων λύσαμε προβλήματα, επιταχύναμε διαδικασίες, διορθώσαμε λάθη και αστοχίες, θεραπεύσαμε εγκληματικές παραλείψεις των τελευταίων ετών. Συμπυκνώσαμε τον χρόνο και κερδίσαμε χαμένο έδαφος και ευκαιρίες ετών. Παρά την υγειονομική κρίση δεν αποσυντονιστήκαμε αλλά αντιθέτως δυναμώσαμε απέναντι στον τελικό στόχο» καταλήγει ο διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας.

15 εμβολιαστικά κέντρα στην Ημαθία

Συνολικά 15 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην Ημαθία, τα δύο εκ των οποίων στο νοσοκομείο Βέροιας και συγκεκριμένα στο προαύλιο και εντός του κτιριακού συγκροτήματος. Στόχος των υγειονομικών και της ΚΟΜΥ Ημαθίας είναι να μη χαθεί κανένα ραντεβού και κανένα εμβόλιο, την ώρα που μέχρι στιγμής η διαδικασία εμβολιασμού του προσωπικού κυλά ομαλά και με ασφάλεια. Το νοσοκομείο έχει ήδη προμηθευτεί ψυγεία για την συντήρηση των εμβολίων και ήδη έχουν γίνει προσομοιώσεις της διαδικασίας, βάσει των οποίων σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα μπορούν δυνητικά να εμβολιαστούν μέχρι και 50 άτομα ημερησίως, δηλαδή μέχρι και 750 άτομα σε όλο το νομό.

Από την περασμένη Δευτέρα έως και τις 20 Ιανουαρίου τη διαδικασία ακολουθούν οι υγειονομικοί της Ημαθίας, τόσο νοσοκομειακοί όσο και ιδιώτες γιατροί, ενώ αναμένεται να γίνουν εμβολιασμοί σε γηροκομεία και σε δομές κλειστής φιλοξενίας επί τόπου και στη συνέχεια ο εμβολιασμός να επεκταθεί σταδιακά στο γενικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.