Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο…

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες. Η μελέτη αναδεικνύει την ποιότητα του αέρα ως έναν ακόμη παράγοντα που επηρεάζει την υγεία των νεφρών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN), ανέλυσαν

στοιχεία για 47.204 ενήλικες, εκ των οποίων το 11% είχαν ΧΝΝ.

Η εκδήλωση ΧΝΝ συσχετίσθηκε με το επίπεδο μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 σε βάθος διετίας στον τόπο διαμονής καθενός ατόμου, με βάση δορυφορικές πληροφορίες για κάθε περιοχή.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε επιπρόσθετα 10 μg/m3 (μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα), η πιθανότητα ΧΝΝ ήταν περίπου 30% φορές μεγαλύτερη. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις αστικές περιοχές, στους άνδρες, στους νεότερους ενήλικες και σε εκείνους χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Η ΧΝΝ ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια «σιωπηλή» πάθηση, που αναπτύσσεται προοδευτικά και συχνά διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση, όταν πια έχει προχωρήσει η δυσλειτουργία των νεφρών. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο ο ασθενής θα πρέπει να κάνει αιμοκαθάρσεις ή μεταμόσχευση νεφρού.

https://www.nephron.gr

 https://www.dwrea-zois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.