Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική δήλωση δωρεάς οργάνων

«Άνοιξε» η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποία μπορούν οι πολίτες να δηλώσουν δωρητές ή αρνητές δωρεάς οργάνων.

Η ηλεκτρονική εγγραφή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με την χρήση των
στοιχείων πρόσβασης στο TaxisNet και με τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, όσοι θέλουν να γίνουν δωρητές συμπληρώνουν τα στοιχεία επικοινωνίας και δηλώνουν ποια όργανα και ιστούς επιθυμούν να δωρήσουν. Αφού επιβεβαιώσουν τα στοιχεία λαμβάνουν μια προσωρινή βεβαίωση την οποία πρέπει να «κατεβάσουν» και να αποθηκεύσουν ωσότου παραλάβουν ταχυδρομικώς την κάρτα δωρητή.  Με ανάλογο τρόπο, γίνεται και η δήλωση αρνητή δωρεάς (για όσους δεν επιθυμούν τη δωρεά).
Ισχύουν βέβαια και οι «παραδοσιακοί» τρόποι εγγραφής, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του ΕΟΜ είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. 
Το νέο σύστημα ισχύει από 1ης Νοεμβρίου και ο ΕΟΜ τηρεί πλέον εθνικό μητρώο δωρητών και «μητρώο αρνητών». Τη σχετική δήλωση πρέπει να ανανεώσουν και οι παλιοί δωρητές οργάνων. Ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να διαγραφεί από τα μητρώα.
Η νέα δήλωση δωρεάς είναι η πρώτη ενέργεια κινητοποίησης του ΕΟΜ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων.Το υπουργείο Υγείας έχει υποσχεθεί μια σειρά από ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να «ξεκολλήσει» από την τελευταία θέση της Ευρώπης στις μεταμοσχεύσεις, και τις 10 τελευταίες θέσεις σε όλο το δυτικό κόσμο.
Με αρνητικό ρεκόρ αναμένεται να κλείσει και η φετινή χρονιά. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 66 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων – 40 από πτωματικούς δότες και 26 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.
Οι αριθμοί αντιστοιχούν την πενιχρή αναλογία 1,5 δότης ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το 2017 η αναλογία είχε διαμορφωθεί σε 6,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 18 δότες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.