Γενική αίματος: Τι δείχνει και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Είναι ίσως η πιο σημαντική εξέταση αίματος, αφού τα ευρήματά της δίνουν πολύτιμες διαγνωστικές πληροφορίες για την εικόνα της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί την συχνότερη ζητούμενη και διενεργούμενη εργαστηριακή εξέταση αίματος. Σε αυτήν μελετούνται ποσοτικά και μορφολογικά όλα τα έμμορφα συστατικά (κύτταρα) του αίματος.
Γράφει η Μικροβιολόγος του L-Medical, Δήμητρα Τσουκαλά – Βαρβεράκη
Η αιμοποίηση, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία παράγονται τα
κύτταρα του περιφερικού αίματος λαμβάνει χώρα δυναμικά σε τρεις χρονικές περιόδους: στην μεσοβλαστική, στην ηπατική και στην μυελοειδή. Νησίδες αίματος ανιχνεύονται για πρώτη φορά στο λεκιθικό ασκό (2η – 3η εβδομάδα κύησης) και είναι υπεύθυνες για την παραγωγή μόνον ερυθροκυττάρων (μεσοβλαστική περίοδος). Η πρώτη οριστική αιμοποίηση εμφανίζεται μεταξύ 5ης -6ης εβδομάδας κύησης αρχικά στο ήπαρ και λίγο αργότερα στο σπλήνα και τους λεμφαδένες (ηπατική περίοδος) η οποία παρατείνεται μέχρι και την 1η-2η εβδομάδα μετά τον τοκετό. Παράγονται σε μικρότερο βαθμό και κοκκιοκύτταρα και λεμφοκύτταρα.
Εκτός από το σπλήνα και τους λεμφαδένες, ο θυμός αδένας αποτελεί σημαντικό αιμοποιητικό όργανο ενώ και την 20η εβδομάδα κύησης και μετά, ο μυελός των οστών αποτελεί τον κύριο τόπο παραγωγής αιμοποιητικών κυττάρων εφόρου ζωής (μυελοειδής περίοδος) και στη συνέχεια υπό φυσιολογικές συνθήκες απελευθερώνονται στο αίμα ανάλογα με τις ανάγκες. Η επίδραση εξωτερικών παραγόντων στη γενική αίματος είναι σημαντική: η σωστή αιμοληψία, η ηλικία, η φυλή το φύλο, η διατροφή, η υπερτριγλυκεριδαιμία, η φυσιολογική κύηση, η άσκηση, το υψόμετρο, το κάπνισμα μπορούν και επηρεάζουν όλες τις παραμέτρους της γενικής αίματος. Η ποσοτική μελέτη της γενικής αίματος αφορά τον ολικό αριθμό ή την εκατοστιαία αναλογία των αιμοσφαιρίων, δηλαδή των Ερυθρών, Λευκών και Αιμοπεταλίων, ενώ μορφολογικά αναζητούνται μεταβολές ή αλλοιώσεις αναφορικά με το μέγεθος, το σχήμα, το είδος καθώς και των άλλων φυσικών χαρακτηριστικών των αιμοσφαιρίων.
Με την εισαγωγή σύγχρονων αιματολογικών αναλυτών υψηλής τεχνολογίας προσδιορίζονται τόσο τα κύτταρα όσο και η αιμοσφαιρίνη, ο αιματοκρίτης, καθώς επίσης και σειρά άλλων ιδιαίτερα σημαντικών παραμέτρων.
Έχοντας λοιπόν ένα σωστό αποτέλεσμα γενικής αίματος, έχουμε μία έγκαιρη διάγνωση για την κατάσταση του ασθενούς, τη σοβαρότητα της εκάστοτε κατάστασης αφού η διαταραχή οποιουδήποτε τμήματος του ανθρώπινου οργανισμού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην σύσταση του αίματος. Είναι απαραίτητο στα πλαίσια της πρόληψης και ανάλογα την ηλικία, να διενεργείται μία τουλάχιστον γενική αίματος κάθε χρόνο. Σε ύπαρξη εγκατεστημένου και διεγνωσμένου- χρόνιου νοσήματος, η γενική αίματος διενεργείται κατά την κρίση του θεράποντος γιατρού.
ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
Μικροβιολόγος- Βιοπαθολόγος


http://loutrakitv.gr

Post a Comment

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη