Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Έδωσε ζωή σε 4 ανθρώπους ο Κυριάκος Χατζησάββας που δολοφονήθηκε στην Αγία Νάπα

Επιμέλεια: Αντρέας Πολυκάρπου
Την ευγνωμοσύνη του εκ μέρους της πολιτείας εκφράζει προς την οικογένεια του εκλιπόντος Κυριάκου Χατζησάββα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης αναφορικά με
την πρόσφατη περίπτωση μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Η οικογένεια του δολοφονηθέντος  δώρισε τα όργανά του, χαρίζοντας ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, οι δύο νεφροί μεταμοσχεύτηκαν με επιτυχία σε αντίστοιχο αριθμό Κύπριων νεφροπαθών, ενώ οι πνεύμονες και το ήπαρ αποστάλθηκαν στο εξωτερικό και έχουν ήδη μεταμοσχευτεί επίσης με επιτυχία. 
Ενθαρρυντικά στοιχεία
Από τον Ιανουάριο του 2017, μέχρι σήμερα μεταμοσχεύτηκαν οκτώ νεφροί σε αντίστοιχο αριθμό πασχόντων από μεταθανάτιες δωρεές στην Κύπρο. Αριθμός που αποτελεί σημαντική αύξηση συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια -τέσσερις μεταμοσχεύσεις νεφρών το 2016 και μόλις μια μεταμόσχευση νεφρού το 2015 από μεταθανάτιους δωρητές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από έναν μεταθανάτιο δότη, μπορούν να σωθούν έως και εννέα συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης ενός οργάνου.
Τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου λειτουργεί το μοναδικό αδειοδοτημένο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη χώρα μας, διενεργούνται μεταμοσχεύσεις νεφρού και παγκρέατος, ενώ τα άλλα όργανα που λαμβάνονται, όπως καρδιά, ήπαρ, πνεύμονες, αποστέλλονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα άλλων χωρών, με τα οποία συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας. 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνψωση του Υπ. Υγείας: "Η μεταμόσχευση οργάνων είναι πλέον μια καθιερωμένη διεθνής πρακτική και λαμβάνοντας υπόψη το όφελος τόσο για τον ασθενή όσο και την οικογένειά του και την ίδια την κοινωνία, αποτελεί την πιο οικονομικά αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας. Η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της δυσαναλογίας μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, 52 ασθενείς παραμένουν στη λίστα αναμονής μοσχεύματος νεφρού με περιορισμένες πιθανότητες για μεταμόσχευση ενόψει του μειωμένου αριθμού μεταθανάτιων δοτών. Η δωρεά οργάνων είναι πράξη αλτρουϊσμού και ανθρώπινης αλληλεγγύης. Γίνεται εθελοντικά, χωρίς όρους και ανταλλάγματα. Αρκετοί άνθρωποι ξεπερνούν εαυτόν και παρόλο τον πόνο που προκαλεί η απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, δίνουν συνειδητά τη συγκατάθεσή τους για μεταθανάτιο δωρεά των οργάνων ενός εγκεφαλικά νεκρού αγαπημένου τους προσώπου".

http://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/topika/234680-edose-zoi-se-4-anthropoys-o-kyriakos-hatzisavvas-poy-dolofonithike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.