Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τα επίμονα συμπτώματα γρίπης μπορεί να συνδέονται με θανατηφόρο γενετική διαταραχή – Πότε θέλει προσοχή!

Τα επίμονα συμπτώματα γρίπης μπορεί να συνδέονται με θανατηφόρο γενετική διαταραχή – Πότε θέλει προσοχή!

Η κυστική ίνωση προκαλεί βλάβη στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα και τυχαίνει να εκδηλώνεται με σημάδια αντίστοιχα με τα συμπτώματα γρίπης.
Συγκεκριμένα, η κυστική ίνωση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση παχιάς, κολλώδους βλέννας στα όργανα, η οποία με την σειρά της μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Άλλα συμπτώματα είναι η βουλωμένη μύτη, ο επίμονος βήχας και
ο συριγμός.
Αυτά θα μπορούσαν να μπερδευτούν με τα συμπτώματα γρίπης, τα οποία επίσης περιλαμβάνουν βήχα και βουλωμένη μύτη.
Ωστόσο, αν έχετε κυστική ίνωση, τα συμπτώματα αυτά δεν θα υποχωρήσουν μετά από 1-2 εβδομάδες όπως συμβαίνει με την γρίπη, αφού, ως σοβαρή γενετική πάθηση, μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο σε ασθενείς μόλις 40 ή 50 ετών, αν αφεθεί φυσικά χωρίς θεραπεία.
Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική κατάσταση, δηλαδή πρόκειται για ασθένεια που προκαλείται από μια ανωμαλία στο DNA του ασθενούς. Υπάρχουν 6.000 διαφορετικές γενετικές διαταραχές στον κόσμο. Ορισμένες από αυτές είναι εμφανείς από τη γέννηση, ενώ άλλες διαγιγνώσκονται σε διαφορετικά στάδια της ζωής, από την παιδική ηλικία έως και στην ενηλικίωση.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τουλάχιστον ένα άτομο που έχει κάποιου είδους γενετική διαταραχή, παραμένουν πολλές παρερμηνείες γι' αυτούς τους ασθενείς. Αυτές περιλαμβάνουν ότι, για παράδειγμα, οι γενετικές διαταραχές είναι πάντα ορατές.
“Αν και μερικές γενετικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να είναι αναγνωρίσιμες φυσιογνωμικά, όπως το σύνδρομο Down και η Achondroplasia (μια μορφή νανισμού), σίγουρα δεν μπορείς πάντα να πεις κοιτάζοντας κάποιον αν έχει, ή όχι κάποια γενετική διαταραχή”, λέει η δρ. Emily Clarke, σύμβουλος γενετικής στον οργανισμό στις Genetic Disorders UK.
“Πολλές γενετικές παθήσεις είναι αόρατες, όπως η κυστική ίνωση και η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, η οποία είναι μια ασθένεια της καρδιάς, πρόσθεσε.
Επιπλέον, είναι συνήθης υπόθεση, ότι η μη ύπαρξη κάποιας γενετικής πάθησης στο ιστορικό της οικογένειας, σημαίνει αυτόματα ότι δεν κινδυνεύετε. Αυτό είναι λάθος!
“Πολλές γενετικές διαταραχές εμφανίζονται 'από το πουθενά' χωρίς να υπάρχει κάποιο γνωστό οικογενειακό ιστορικό", εξήγησε η δρ. Clarke.
Και συνέχισε: “Μπορεί εντελώς συμπτωματικά και οι δύο γονείς να είναι απλά υγιείς φορείς της ίδιας γενετικής διαταραχής και να έχουν μια πιθανότητα 25% να περάσουν την πάθηση αυτή σε κάθε παιδί που θα κάνουν (...) Σε ορισμένες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί γενετική διαταραχή σε ένα παιδί λόγω μιας νέας αυθόρμητης γενετικής αλλαγής που έχει προκύψει για πρώτη φορά σε αυτά και δεν έχει κληρονομηθεί από κανέναν από τους γονείς”.
http://www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.