Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα σοβαρή ένδειξη βλάβης στα νεφρά

Η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα ονομάζεται πρωτεϊνουρία ή λευκωματουρία και αποτελεί σοβαρή ένδειξη βλάβης στα νεφρά, εξαιτίας της οποίας επιτρέπεται η διαρροή της πρωτεΐνης. Οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί και όσοι έχουν
ήδη οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου.
Η σημασία της λευκωματίνης
Οι πρωτεΐνες είναι βασικό δομικό συστατικό για όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Οι πρωτεΐνες στο αίμα δρουν προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις και ρυθμίζουν τα υγρά που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα μας. Η βασικότερη και πιο σημαντική πρωτεΐνη του αίματος είναι η λευκωματίνη.
Καθώς το αίμα περνά από τα νεφρά και όταν αυτά λειτουργούν σωστά, φιλτράρουν και απομακρύνουν τις άχρηστες ουσίες και συγκρατούν τις χρήσιμες, όπως η λευκωματίνη και άλλες ωφέλιμες πρωτεΐνες. Είναι γνωστό πως οι περισσότερες πρωτεΐνες δεν μπορούν να φτάσουν στα ούρα γιατί δεν καταφέρνουν να διαπεράσουν τα νεφρά. Όμως αν κάποιος από τα νεφρά δυσλειτουργεί, μπορεί τελικά να υπάρξει διαρροή πρωτεϊνών! Το λεύκωμα, στα ούρα μπορεί λοιπόν να είναι σοβαρή ένδειξη νεφροπάθειας, φλεγμονής στην περιοχή ή και σακχαρώδη διαβήτη. Αν υπάρχει η παραμικρή υποψία λευκώματος θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά τα επίπεδα της λευκωματίνης στα ούρα και να συγκρίνονται οι τιμές.
Πώς θα αναγνωρίσουμε τις πρώτες ενδείξεις νεφρικής νόσου;
Αρχικά, το λεύκωμα δεν εμφανίζει κάποιο συγκεκριμένο, απόλυτα ξεκάθαρο σύμπτωμα. Μια πρώτη ένδειξη του προβλήματος είναι τα ούρα που αφρίζουν, καθώς έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών. Μια άλλη ένδειξη που θα πρέπει να σας προβληματίσει είναι η εμφάνιση οιδήματος στα χέρια, στην κοιλιά ακόμα και στο πρόσωπο. Πώς εξηγείται αυτό; Καθώς χάνονται μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών από τον οργανισμό, το αίμα δεν συγκρατεί πλέον αρκετή ποσότητα υγρών με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδημάτων και αποτελεί απτή απόδειξη πως το πρόβλημα στα νεφρά βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Εάν τελικά η πρωτεϊνουρίαεπιβεβαιωθεί, συνήθως συστήνεται μια συνολική θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ειδική διατροφή και υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού μοντέλου ζωής. Οι κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις είναι ο μόνος τρόπος να αποδειχτεί εάν τα επίπεδα της λευκωματίνης είναι ή δεν είναι φυσιολογικά, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε μόνο σε ειδικό ιατρό.

Therapies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.