Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Οι selfies στην υπηρεσία της διάγνωσης του καρκίνου στο πάγκρεας

Η ικανότητα εντοπισμού σημαδιών ίκτερου, όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι ελάχιστα αυξημένα, αλλά πριν γίνουν ορατά με γυμνό μάτι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πρόγραμμα εξέτασης.


Επιστήμονες ανέπτυξαν εφαρμογή που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να εντοπίζουν τον καρκίνο στο πάγκρεας, και άλλες νόσους, κάνοντας κλικ σε μια selfie.
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα του συγκεκριμένου είδους καρκίνου, όπως και σε άλλες νόσους, είναι ο ίκτερος, που προκαλείται από
συσσώρευση χολερυθρίνης στο αίμα.
Η ικανότητα εντοπισμού σημαδιών ίκτερου, όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι ελάχιστα αυξημένα, αλλά πριν γίνουν ορατά με γυμνό μάτι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντελώς νέο πρόγραμμα εξέτασης για ανθρώπους με κίνδυνο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η εφαρμογή (BiliScreen app), που αναπτύχθηκε από ερευνητές του University of Washington στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί κάμερα smartphone, αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης και εργαλεία μηχανικής μάθησης για να εντοπίσει αυξημένα επίπεδα στο  σκληρό χιτώνα του ματιού.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν σύστημα υπολογιστικής όρασης που αυτόματα και αποτελεσματικά απομονώνει το λευκό μέρος του ματιού, που αποτελεί πολύτιμο όπλο για τη διάγνωση.
Η εφαρμογή, στη συνέχεια υπολογίζει τις πληροφορίες για το χρώμα του σκληρού χιτώνα με βάση το μήκος κυμάτων φωτός που αντικατοπτρίζονται και απορροφώντας και τις συσχετίζει με τα επίπεδα της χολερυθρίνης, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης.
Πηγές: University of Washington

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.