Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ελληνική μελέτη δείχνει ότι η άθληση προστατεύει από την κολπική μαρμαρυγή

Την προστατευτική σχέση της άσκησης στον επιπολασμό της Κολπικής Μαρμαρυγής, αναδεικνύει η ελληνική μελέτη ΚΟΡΙΝΘΙΑ που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη. Η μελέτη διεξήχθη από Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του διευθυντή της κλινικής καθηγητή Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Τούσουλη.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πολύ συχνή αρρυθμία στο γενικό πληθυσμό και μια από τις συχνότερες αιτίες αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Παράγοντες που μπορούν να
προδιαθέσουν στην εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής είναι μεταξύ άλλων η ηλικία, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένες βαλβδιοπάθειες. Ωστόσο η σχέση μεταξύ αθλητικής δραστηριότητας και κολπικής μαρμαρυγής παραμένει ασαφής.

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο καρδιολογίας με πάνω από 35.000 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο, παρουσιάστηκαν τα πρώτα δεδομένα από τη μελέτη ΚΟΡΙΝΘΙΑ, την επιδημιολογική μελέτη που διεξήγαγε η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική υπό την επίβλεψη του διευθυντή της κλινικής Καθηγητή κ. Δημήτρη Τούσουλη στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας σε περισσότερα από 2,000 άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής που ανακοίνωθηκαν από τους καρδιολόγους Γιώργο Λάζαρο και Ευάγγελο Οικονόμου, η εβδομαδιαία αθλητική δραστηριότητα σχετίζεται ισχυρά με τον κίνδυνο για την κολπική μαρμαρυγής ανεξάρτητα από άλλους παράγοτες κινδύνου. Συγκεκριμένα όσο περισσότερη σε διάρκεια και ένταση ήταν η φυσική δραστηριότητα, όπως εκτιμήθηκε από ειδικά ερωτηματολόγια, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος για κολπική μαρμαρυγή στον υπό εξέταση πληθυσμό.

«Η (τουλάχιστον) μέτρια αθλητική δραρτηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας φαίνεται πως έχει πολλαπλά οφέλη για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής. Συνεπώς, ενθαρρύνονται όλοι όσοι δύνανται να αθληθούν, ασθενείς και μη, να εντάσσουν την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της ελληνικής μελέτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης ΚΟΡΙΝΘΙΑ, Οι επιστήμονες αξιολόγησαν περισσότερους από 1.700 εθελοντές από διάφορες περιοχές της Κορίνθου, με στόχο τον συσχετισμό περιβαλλοντικών παραγόντων και του τρόπου ζωής με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια), τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και διάφορες μορφές καρκίνου.

Η περιοχή της Κορίνθου επιλέχθηκε διότι συνδυάζει ορεινές, ημι-ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές με διαφορετική έκθεση σε μία σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν από τους ερευνητές σε εξετάσεις αίματος για καθορισμό βιοχημικών δεικτών και δεικτών που συνδέονται με την αθηροσκλήρωση και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νόσων, σε κλινική εξέταση, σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχο καρωτίδων, υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο και μετρήσεις σχετιζόμενες με την αθηροσκλήρωση. Επίσης, αξιολογήθηκαν μία σειρά από δημογραφικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις συνήθειες ζωής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.