Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Καρδιά και εγκεφαλικό: Πόσες ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι το όριο για σοβαρά προβλήματα

Η κολπική μαρμαρυγή συμβαίνει όταν οι ηλεκτρικοί παλμοί που ελέγχουν τον κανονικό ρυθμό της καρδιάς εξέρχονται από τον φυσικό τους συγχρονισμό.
Η καρδιά μπορεί στη συνέχεια να χτυπάει πολύ γρήγορα ή να χτυπάει με ακανόνιστο τρόπο. 
Οι πάσχοντες μπορεί να αισθανθούν ταχυπαλμία,  δύσπνοια και ζάλη. Ωστόσο, ορισμένοι πάσχοντες αγνοούν εντελώς το
πρόβλημα. Είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ακανόνιστων καρδιακών παλμών (κολπική μαρμαρυγή) είναι σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που εργάζονται πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα.
Ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυξάνεται σε όσους εργάζονται για πολλές ώρες. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Mika Kivimaki, διεξήγαγε μια μελέτη για να αξιολογήσει εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κολπικής μαρμαρυγής και των ωρών εργασίας/εβδομάδα. Αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 85.000 εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Οι άνθρωποι που εργάζονταν 35-40 ώρες/εβδομάδα χρησιμοποιήθηκαν ως “ομάδα ελέγχου” για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις της έρευνας. Συνολικά 4.484 άτομα εργάζονταν 55 ώρες ή περισσότερο κάθε εβδομάδα. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κολπική μαρμαρυγή στην αρχή της μελέτης.
Μετά από 10 χρόνια παρατήρησης, υπήρξαν 1.061 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, που έδειξαν ότι 12 στους 1000 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει την εν λόγω πάθηση. Ο αριθμός ήταν δραματικά υψηλότερος μεταξύ εκείνων των συμμετεχόντων που εργάζονταν τουλάχιστον 55 ώρες την εβδομάδα, με την κολπική μαρμαρυγή να επηρεάζει 18 στους 1.000 εξ αυτών.
Οι άνθρωποι που εργάζονταν 55 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα είχαν συνεπώς περίπου 40% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν 35-40 ώρες την εβδομάδα. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε ακόμη και αφότου οι ερευνητές έλαβαν υπόψη στα αποτελέσματα άλλους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, το 90% των περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής εμφανίστηκε σε άτομα που δεν είχαν καμία προϋπάρχουσα ή ταυτόχρονη καρδιαγγειακή νόσο.
Η καθηγήτρια Kivimaki σχολίασε: “Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολλές ώρες εργασίας την εβδομάδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, τον συνηθέστερο τύπο καρδιακής αρρυθμίας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους μηχανισμούς που εξηγούν κάτι που έχουμε ήδη παρατηρήσει στο παρελθόν, δηλαδή τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ εκείνων που εργάζονται για πολλές ώρες. Η κολπική μαρμαρυγή είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και σε άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η άνοια, η οποία σχετίζεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο”.
Παρόλο που τα εργασιακά πρότυπα δεν αναθεωρήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παρακολούθησης, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής.
Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτήν την ομάδα δυνητικά υψηλού κινδύνου πρέπει να ελέγχουν τακτικά έλεγχο τον καρδιακό παλμό τους και να συμβουλευτούν το γιατρό τους εάν ανησυχούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο αυξημένος κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπείες αραίωσης αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.