Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Τελευταία η Ελλάδα στη δωρεά οργάνων - Τέσσερις δότες ανά εκατ. πληθυσμού

Στη θέση του ουραγού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων παραμένει η Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το 2016 οι δότες οργάνων στην Ελλάδα ήταν μόλις τέσσερις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο
μέσος όρος στην ΕΕ είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και οι «πρωταθλήτριες» χώρες στον τομέα αυτό, δηλαδή η Ισπανία και η Κροατία, φθάνουν τους 40 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Οι ελλείψεις σε κλίνες εντατικής θεραπείας και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας και στις διαδικασίες, είναι σύμφωνα με τους καθ' ύλην αρμόδιους οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν «ξεκολλάει» από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
Σε μια προσπάθεια για «ανάσταση» της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) προτίθενται να προχωρήσουν στην επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά την εικαζόμενη συναίνεση (όλοι οι πολίτες θεωρούνται δωρητές και εν δυνάμει δότες οργάνων, εκτός εάν έχουν δηλώσει εγγράφως το αντίθετο), που μάλλον επέτεινε τη δυσπιστία των πολιτών στο σύστημα.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΕΟΜ σχεδιάζει να εφαρμόσει σε λίγους μήνες την καινούρια κάρτα δωρητή οργάνων και ιστών, η οποία θα μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο των συγγενών που δεν δέχονται να γίνει ο άνθρωπός τους δότης οργάνων, ακόμα και εάν ο ίδιος, όταν ήταν εν ζωή, το επιθυμούσε. 
Σημειώνεται ότι με τη νομοθέτηση της εικαζόμενης συναίνεσης, η οποία όμως στην ουσία ουδέποτε εφαρμόστηκε αφού πάντα ζητείται η συναίνεση των συγγενών ενός δυνητικού δότη για την αφαίρεση οργάνων, σταμάτησε η έκδοση των καρτών δωρητών οργάνων.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας είναι σε συνομιλίες με το Ίδρυμα Ωνάση για τη δημιουργία ενός Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, «στην ουσία είναι η δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου, δίδυμου με το Ωνάσειο, το οποίο θα λειτουργεί ως Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο και θα είναι ανοικτό στη διασύνδεση και συνεργασία με το ΕΣΥ».
Αυτά ανέφεραν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης, και ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων του ΕΟΜ για την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, για τη βελτίωση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα πρέπει η πολιτεία να δουλέψει σε τρία επίπεδα: της κοινωνικής συναίνεσης, της οργάνωσης των μεταμοσχεύσεων και της λειτουργίας του συστήματος υγείας με το άνοιγμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ, αλλά και της στήριξης των μεταμοσχευτικών κέντρων με ανθρώπινο δυναμικό.
Ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε και στην ίδια τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Όπως είπε, «λειτουργεί εδώ και χρόνια ως ΜΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εθελοντές όλοι και πηγαίνουμε μετά τη δουλειά μας. Είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που έχει αυτή τη διαδικασία». Και πρόσθεσε πως «ο ΕΟΜ της Ελλάδας έχει οκτώ υπαλλήλους και ο ΕΟΜ της Πορτογαλίας έχει 109 υπαλλήλους, γι' αυτό και έχουν 28 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και εμείς έχουμε τέσσερις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.