Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Μεγάλη η ανάγκη για δωρεά οργάνων! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα
Μεγάλη η ανάγκη για δωρεά οργάνων!
Άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Αγρίνιο – Τι δείχνουν τα
στοιχεία
Μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς και μεγάλη προσέλκυση πολιτών, υπήρξε την Τετάρτη το απόγευμα για την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας που αφορούσε στη δωρεά οργάνων σώματος και το ομφαλοπλακουντιακό αίμα!
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό η Διευθύντρια της Τράπεζας Ομφαλίου Αίματος της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Σταυροπούλου όταν το νοσοκομείο Μεσολογγίου είχε μεταφερθεί από το παλιό στο καινούριο κτίριο: «είχα πει, διότι είμαι Μεσολογγίτισσα, να δοθεί ένας χώρος από το παλιό νοσοκομείο ώστε να δημιουργηθεί εκεί το κέντρο Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, ώστε να συγκεντρώνονται όλες οι μονάδες, να ελέγχονται και να αποστέλλονται στην Τράπεζα Ομφαλίου Αίματος της Ακαδημίας Αθηνών, κάτι που δεν προχώρησε όμως».
dorea-organwn3Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πρώην κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Η Χρυσοχεριά», ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αγρινίου και το Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας – Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου και ήταν αφιερωμένη στη μνήμης της Γιούλης Κιτσάκη.
Την ενημέρωση σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα, αλλά και την παρουσίαση των στοιχείων και της επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε στη λογική ότι η αιμοδοσία είναι θέμα καρδιάς, ανέλαβαν η Επίκουρη Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Κλινικής Αναισθησιολογίας της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΠΓΝ Πάτρας Φωτεινή Φλίγκου και η Διευθύντρια της Τράπεζας Ομφαλίου Αίματος της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Σταυροπούλου.
dorea-organwn1Η κ. Φλίγκου επεσήμανε: «η ομιλία μου σχετίζεται με την ιδέα της δωρεάς οργάνων και την διαδικασία του εντοπισμού του δυνητικού δότη, καθώς επίσης και την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και τη δωρεά οργάνων. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. όσον αφορά στη δωρεά οργάνων. Τα τελευταία χρόνια είμαστε κάτω από 5 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμό όταν η Ισπανία έχει φτάσει τους 40 δότες και η Κροατία μαζί με την Πορτογαλία είναι σχεδόν 30 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμό. Είναι πολύ-παραγοντική η αιτία που δεν έχουμε μοσχεύματα, τόσο διότι δεν υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των κοινωνικών φορέων και ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για τον κοινωνικό θάνατο και την δωρεά οργάνων, όσο και γιατί όλο το υγειονομικό σύστημα δεν στηρίζεται επαρκώς. Μεγάλο ρόλο παίζει η ενημέρωση του κοινού ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά της δωρεάς οργάνων. Τα 2 τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η φιλοσοφία. Ήδη πέρσι εκπαιδεύτηκαν 36 μονάδες σε όλη την Ελλάδα στην ιδέα της δωρεάς και στη συντήρηση των οργάνων του δότη και μέσα στο 2017 επιχειρείται να επανέλθει η κάρτα του δωρητή που υπήρχε μέχρι το 2011 και επί 6 χρόνια είναι ανενεργή. Η κινητοποίηση έχει μικρά αποτελέσματα. Το 3,9 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού του 2015 πήγε στο 4,5».
Η κ. Σταυροπούλου τόνισε πως: «το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι μια εναλλακτική πηγή μεταμόσχευσης γιατί έχει πλεονεκτήματα όπως, ότι διαθέτει στοκαρισμένες μονάδες έτοιμες για χρήση και όταν ζητηθούν μέσα σε τρία 24ωρα τα λαμβάνει ο άρρωστος. Το δεύτερο μεγάλο θετικό στοιχείο, είναι ό,τι επειδή έχει πολλά αρχέγονα κύτταρα που προέρχονται άμεσα από την γέννηση ενός νεογνού, για τα κύτταρα αυτά δεν χρειάζεται να υπάρξει ταυτοποίηση μεταξύ δότη και λήπτη. Άνθρωποι που δεν βρίσκουν δότες μπορούν με τον τρόπο αυτό να μεταμοσχευτούν. Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 δημόσιες τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. Η στατιστική ανάλυση που έχουμε είναι πως αν συλλέξουμε 15.000 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος στις οποίες όμως υπάρχουν όλοι οι συνδυασμοί αντιγόνων ιστοσυμβατότητας του ελληνικού πληθυσμού και των μειονοτήτων, θα μπορούσαμε να καλύψουμε την επικράτεια και τους έλληνες της διασποράς. Ο κόσμος προσφέρει μονάδες, αλλά οι περισσότερες χάνονται διότι δεν παίρνουν τον κατάλληλο όγκο αίματος ή οι μονάδες είναι με πήγματα ή έρχονται με σκισμένες συσκευασίες. Η προσφορά είναι μεγάλη. Στην τράπεζα μας έρχονται σε ετήσια βάση 6.000. Τελικά όμως καταψύχονται μόλις 600 μονάδες».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.