Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Πάτρα: Αλληλοβοήθεια για τις μεταμοσχεύσεις

Στον αντίποδα της πλήρους υποβάθμισης του Κέντρου Μεταμόσχευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών που έχει αφήσει ακάλυπτους τους ασθενείς της Περιφέρειάς μας, έρχεται η πρόταση της δημιουργίας Μεταμοσχευτικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδος. Πρόκειται για καρπό της πρωτοποριακής συνεργασίας του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του ΠΓΝΠ και του αντίστοιχου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με στόχο την άμεση και αρτιότερη κάλυψη των ασθενών της ευρύτερης περιφέρειας. Το μόνο που απομένει είναι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ασθενείς της Περιφέρειάς μας σήμερα είναι αποκλεισμένοι από τα μοσχεύματα που λαμβάνονται στην περιοχή μας μετά την τελευταία αλλαγή του τρόπου διάθεσής τους μέσω της εθνικής λίστας του ΕΟΜ. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το εδώ Κέντρο να αποδυναμώνεται και οι αναγραφόμενοι στη λίστα αναμονής για ανεύρεση μοσχεύματος να αναχωρούν για άλλες περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τους 70 νεφροπαθείς που περίμεναν για μεταμόσχευση, έχουν φύγει περισσότεροι από 20.
Η ΜΕΘ
Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού μας Νοσοκομείου, με επικεφαλής τη διευθύντρια Φωτεινή Φλίγκου, βρίσκεται σε μία από τις πρώτες θέσεις στην προσφορά οργάνων στη χώρας μας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει πετύχει την εξασφάλιση 12 δοτών. Τα πολύτιμα δώρα ζωής όμως καταλήγουν στα μεταμοσχευτικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.
Ο Δ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ
«Με το προηγούμενο καθεστώς μεταμοσχεύσεων θα γίνονταν τόσες μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Πάτρα όσες και οι λήψεις οργάνων. Σήμερα όμως δεν γίνεται καμία. Ζητάμε την επαναφορά του παλαιού συστήματος, διότι τώρα αδικείται κατάφωρα ο ασθενής της Δυτικής Ελλάδας» μας είπε ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και επιστημονικά υπεύθυνος του Νεφρολογικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Πάτρας, καθηγητής Δημήτριος Γούμενος.
Τη συγκεκριμένη αδικία έρχεται να διορθώσει μία πρόταση συνεργασίας του κ. Γούμενου και του αναπληρωτή καθηγητή και επικεφαλής του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Μιχάλη Μήτση, που στοχεύει στη δημιουργία Μεταμοσχευτικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας.
«ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΑ»
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο κ. Γούμενος: «Αποφασίσαμε να αλληλοβοηθηθούμε επ' ωφελεία των ασθενών όλης της Δυτικής Ελλάδας, ούτως ώστε να συντηρηθούν και τα δύο μεταμοσχευτικά κέντρα. Εχουν ληφθεί αποφάσεις των ΔΣ και των δύο μοσοκομείων που συνηγορούν στην ίδρυση ενός Μεταμοσχευτικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, με ενιαία λίστα ασθενών, διατήρηση των δύο μονάδων, σε Πάτρα και Ιωάννινα, αλλά με τη μετακίνηση των γιατρών. Δηλαδή, όποτε κριθεί αναγκαίο για ενίσχυση θα έρχεται στην Πάτρα ο κ. Μήτσης και αντίστοιχα θα πηγαίνουμε τόσο εγώ όσο και ο κ. Μαρούλης (χειρουργός) στα Γιάννενα».
Η πρόταση έχει κατατεθεί στον ΕΟΜ, έχουν γίνει συναντήσεις των δύο πρωτεργατών με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ανδρέα Καραμπίνη, ο οποίος έχει θετική στάση. Το ίδιο θετική είναι και η αντιμετώπιση της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Τόσο ο πρώην διοικητής και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Γιαννόπουλος, όσο και αναπληρωτής διοικητής, Δημήτριος Κωστακιώτης, στηρίζουν την προσπάθεια, καθώς έρχεται να λήξει την ομηρία των ασθενών που αναγράφονται στην τοπική λίστα αναμονής. Το μόνο που απομένει είναι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, την οποία οφείλει στους κατοίκους της Περιφέρειά μας και θα αποτρέψει το λουκέτο στα δύο κέντρα μεταμόσχευσης.


ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.