Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Μηχανήματα 20ετίας και μία νεφρολόγος για 78 αιμοκαθαρόμενους


Μηχανήματα 20ετίας και μία νεφρολόγος για 78 αιμοκαθαρόμενους

Οι αιμοκαθάρσεις στα νοσοκομεία της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας γίνονται ως επί το πλείστον με μηχανήματα 20ετίας. Ανύπαρκτο και το προσωπικό. Στο κρατικό της Καρδίτσας για 50 αιμοκαθαιρόμενους υπάρχει μόνο μία νεφρολόγος, η οποία περιμένει από μέρα σε μέρα να γίνει μόνιμη. Στα Τρίκαλα για 78 αιμοκαθαιρόμενους υπάρχει μία διευθύντρια και μία επιμελήτρια. Την ίδια στιγμή, στη Λάρισα,  αν και
υπάρχει δωρεά 2 εκατ. ευρώ για αγορά νέων μηχανημάτων, δεν την αποδεσμεύουν οι αρμόδιοι εδώ και δύο χρόνια. 
«Αν δεν υπήρχαν οι ιδιωτικές κλινικές… δεν θα τα βγάζαμε πέρα », μας λέει ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Β. Γιαννακός, πρόεδρος στο Σύλλογο Νεφροπαθών στο Νομό Μαγνησίας.   Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς στα κρατικά νοσοκομεία, τόσο σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τον σχεδόν ανύπαρκτο εξοπλισμό τους έθεσε επί τάπητος  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) στον Διοικητή της 5ης  Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Αντωνίου και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό με τους οποίους και συναντήθηκε προ ημερών.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΟΝ ζήτησε από τον διοικητή της ΥΠΕ την άμεση πλήρωση  των θέσεων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης των νεφρολόγων στα νοσοκομεία Καρδίτσας και Τρικάλων, καθώς και την ενίσχυση της μονάδας του Βόλου με νοσηλευτικό προσωπικό και επικουρικούς γιατρούς. Επίσης, η Ομοσπονδία ζήτησε την αντικατάσταση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης των νοσοκομείων, καθώς τα υπάρχοντα είναι πεπαλαιωμένα, όπως αυτά της μονάδας των Τρικάλων. 
Ειδικότερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Περιφερειάρχη, ζητήθηκε η συμβολή της Περιφέρειας  στην ανανέωση του εξοπλισμού μετά από προτάσεις των νοσοκομείων. Κύρια όμως, η ανάληψη δράσεων εκ μέρους της περιφέρειας για τη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων. Όπως μας ανέφερε ο κ. Β. Γιαννακός, η λίστα αναμονής για μεταμόσχευση είναι από 8-10 χρόνια, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι σε δύο που έγιναν στις αρχές του χρόνου στη Μαγνησία, ο ένας ασθενής την περίμενε 9 χρόνια και ο άλλος 12 χρόνια. 
Την ίδια στιγμή, εν όψει της 3ης Δεκεμβρίου, που είναι Εθνική Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών καλεί όλους τους νεφροπαθείς της χώρας να συμμετάσχουν στο πανελλαδικά, παν-αναπηρικό συλλαλητήριο που διοργανώνει εκείνη την ημέρα η ΕΣΑμεΑ, στην οποία άτομα με αναπηρία και  χρόνιες παθήσεις θα διεκδικήσουν μαζί με τις οικογένειές τους το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.