Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

«Αυτόματη» δωρεά οργάνων εξετάζει η Δανία

Tο 85% των κατοίκων έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να καταγραφεί ως δωρητής οργάνων, ωστόσο στα σχετικά μητρώα είναι καταγεγραμμένο λιγότερο από το 20%.
Η Δανία, μια από τις χώρες της Ευρώπης όπου η δωρεά οργάνων αντιμετωπίζεται θετικά από τους πολίτες, ετοιμάζεται να προωθήσει νόμο που θα κάνει τη δωρεά οργάνων αυτόματη.
 
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Δανίας Σόφι Λόντε, αυτό σημαίνει ότι ο
κάθε πολίτης άνω των 18 ετών θα καταγράφονται αυτόματα σε μητρώο δωρητών οργάνων υπό τον κανόνα του «τεκμηρίου της συναίνεσης» και για να διαγραφούν θα πρέπει να το δηλώνουν οι ίδιοι.
 
Στη Δανία, το 85% των κατοίκων έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να καταγραφεί ως δωρητής οργάνων, ωστόσο στα σχετικά μητρώα είναι καταγεγραμμένο λιγότερο από το 20%. Παράλληλα, το νομοσχέδιο επιθυμεί να αγγίξει και το ζήτημα των εγκεφαλικά νεκρών ασθενών, των οποίων τα όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις, αίροντας το βάρος της απόφασης από τους συγγενείς των ασθενών αυτών.
 
Πάντως, το νομοσχέδιο δεν φαίνεται ότι θα περάσει αβρόχοις ποσί, καθώς ήδη μέλη της ιατρικής κοινότητας έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους, τονίζοντας ότι η συναίνεση για τη δωρεά οργάνων θα πρέπει να είναι πραγματική και όχι απλώς τεκμαιρόμενη

Πηγή : topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.