Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Σε κατακόρυφη πτώση οι δότες οργάνων για μεταμόσχευση



Σε καθοδική τροχιά βρίζονται οι δότες οργάνων στη χώρα μας, συμπαρασύροντας στη δραματική τους πτώση και τις μεταμοσχεύσεις.


Τα τελευταία χρόνια οι δότες οργάνων «έπεσαν» στους 3,5 ανά 1 εκατ. πληθυσμού ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι

18 δότες/ 1 εκατ. πληθυσμού. Την ίδια ώρα, οι λίστες αναμονής για μοσχεύματα στην Ελλάδα μακραίνουν επικίνδυνα, με εκείνη των νεφροπαθών να αγγίζει τους 1000 ασθενείς, τη λίστα των ασθενών που περιμένουν για μεταμόσχευση ήπατος τους 145 και εκείνους που αναμένουν μεταμόσχευση καρδιάς τους 45. 

Τα στοιχεία αυτά τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, από τους ειδικούς στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) υπό τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ανδρέας Καραμπίνης επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης του μεταμοσχευτικού προγράμματος στη χώρα μας η οποία είναι ουραγός στη δωρεά οργάνων, όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της έλλειψης ανάλογης κοινωνικής κουλτούρας και των προκαταλήψεων σε αυτό το θέμα.

«Οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν στο ότι τα θέματα του συστήματος μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας έμπαιναν πολύ χαμηλά στην ατζέντα των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Υγείας» ανέφερε ο κ. Καραμπίνης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρειάζεται συνέργεια από όλους τους εμπλεκόμενους και εξήρε την καλή διάθεση της Εκκλησίας να συνδράμει στο έργο του ΕΟΜ.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος Μεσογαίας υπογράμμισε  ότι η Εκκλησία πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών στη διαδικασία και τόνισε ότι δεν πρέπει το υπουργείο Υγείας να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος όπως η εικαζόμενη συναίνεση δωρεάς οργάνων που φόβισε τον κόσμο και οδήγησε 27.000 ανθρώπους να κάνουν δηλώσεις άρνησης δωρεάς.  

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ιωάννης Μπολέτης επεσήμανε την ανάγκη της σταθερής χρηματοδότησης στον Οργανιςμό η οποία από 180.000 Ευρώ το 2015 αυξήθηκε σε 470.000 ευρώ  το 2016. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ειδικών μονάδων για την παρακολούθηση και προετοιμασία των ασθενών που πρόκειται να κάνουν μεταμόσχευση πνεύμονα αλλά και των μεταμοσχευμένων οι οποίοι σήμερα είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο εξωτερικό με συνέπειες την ταλαιπωρία τους αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ. 

Το μέλος του ΔΣ του ΕΟΜ και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος είπε ότι  στον τομέα των μεταμοσχεύσεων πάσχουμε από οργάνωση και ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια ενώ πρότεινε η δωρεά οργάνων να «διδάσκεται» στα σχολεία προκειμένου να σπάσουν οι προκαταλήψεις.

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής Δ/ντής στην Αιματολογική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο  «Γ. Παπανικολάου», κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων μυελού των Οστών καθώς της έκδοσης υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας στις τράπεζες ομφαλιοπλακουντιακού αίματος έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ασυδοσία και η απουσία ελέγχου στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει αναπτυχθούν οι υποδομές και πρότεινε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να υπάρχουν ειδικές κλίνες ΜΕΘ για τους μεταμοσχευμένους οι οποίοι είναι πολύ ευάλωτοι στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι χρειάζεται παρέμβαση στην αύξηση της δωρεάς οργάνων και επομένως των διαθέσιμων μοσχευμάτων με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργής συναίνεσης του πληθυσμού καθώς και στην αναβαθμισμένη λειτουργική υποστήριξη των μεταμοσχεύσεων με ενίσχυση των Ειδικών Κέντρων και κυρίως των ΜΕΘ που αποτελούν, ίσως, τον κρισιμότερο κρίκο. 

Σημειώνεται ότι μέσω χορηγίας από το Ίδρυμα Ωνάση, ο ΕΟΜ υλοποιεί ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό δοτών οργάνων και την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Ήδη, από τα δύο πρώτα σεμινάρια, υπήρξαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα  ως προς τη βελτίωση της συνεργασίας ΜΕΘ- ΕΟΜ καθώς οι δότες το α’ εξάμηνο του 2016 είναι κατά 35% περισσότεροι από το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. 

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως στο επικείμενο Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία θα περιληφθεί ρύθμιση για τη δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων στον ΕΟΜ και προβλέπεται η επαναφορά της καταβολής οικονομικού κινήτρου (εφημερία ετοιμότητας) στους κεντρικούς συντονιστές του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

«Ένα συγκροτημένο σχέδιο με βάθος χρόνου θα δώσει στην κοινωνία το σήμα ότι σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν κάνουμε αποσπασματικές δράσεις, χάριν εντυπωσιασμού αλλά δρομολογούμε μια σοβαρή παρέμβαση με στόχο να αναζωογονηθεί η υπόθεση των μεταμοσχεύσεων και σταδιακά να αποκτήσουμε αυτάρκεια ως χώρα στον τομέα αυτό» ανάφερε ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΜ δεσμεύθηκαν ότι θα καταθέσουν άμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη καταγραφή των προβλημάτων και αναλυτικές προτάσεις με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος μεταμοσχεύσεων εφάμιλλου με αυτά των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.