Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ανάπτυξη του Αρχείου δορητών οργάνων

To Yπουργείο Υγείας επενδύει στην συνεργασία των εμπλεκομένων για να αναπτυχθεί, κατά βέλτιστο τρόπο, το Αρχείο δυνητικών δωρητών οργάνων, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε χαιρετισμό σε διάσκεψη Τύπου για έναρξη της εκστρατείας ευαισθητοποίησης υπέρ της δωρεάς οργάνων.

Ο κ. Παμπορίδης είπε μεταξύ άλλων ότι η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της δυσαναλογίας μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς
μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στην Κύπρο, σήμερα, 58 άτομα βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος νεφρού και παρόλο που δεν υπάρχει λίστα ασθενών για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, καρδιάς και συκωτιού λόγω του μικρού αριθμού των περιστατικών, κατά μέσο όρο παρουσιάζονται περίπου δέκα περιστατικά τον χρόνο.

"Επί συνόλου δωρητών οργάνων, η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των τελευταίων χωρών παγκοσμίως με 6,47 μεταθανάτιους δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.   Σε ζώντες δότες, η Κύπρος είναι τρίτη χώρα με 28 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2014 υπήρξαν πέντε μεταθανάτιοι δότες που είχαν ως αποτέλεσμα εννέα μεταμοσχεύσεις και 22 μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες", δήλωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Παμπορίδης επεσήμανε ότι σημαντική παράμετρος για αύξηση του αριθμού δωρητών ,αποτελούν προωθητικές ενέργειες ευαισθητοποίησης και διαφώτισης ώστε να ξεπεραστεί το έλλειμμα ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και να διαλυθούν τυχόν συγχύσεις, φοβίες, προκαταλήψεις, σημειώνοντας και το ρόλο των ΜΜΕ .

Ανέφερε εξάλλου ότι το Υπουργείο Υγείας έχει περιλάβει στους προϋπολογισμούς του 2016 ποσό ύψους 50 χιλιάδων Ευρώ, με σκοπό αυτό να δοθεί προς ενίσχυση της επίτευξης των στόχων που τέθηκαν.

http://www.politis-news.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.