Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

58 άτομα σε αναμονή μοσχεύματος νεφρού στην Κύπρο

Στην Κύπρο, σήμερα, 58 άτομα βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος νεφρού. Παρόλο που δεν υπάρχει λίστα ασθενών για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, καρδιάς και συκωτιού λόγω του μικρού αριθμού των περιστατικών, κατά μέσο όρο παρουσιάζονται περίπου δέκα περιστατικά τον χρόνο. Επί συνόλου δωρητών οργάνων, η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των
τελευταίων χωρών παγκοσμίως με 6,47 μεταθανάτιους δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
 
Σε ζώντες δότες, η Κύπρος είναι τρίτη χώρα με 28 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. 
 
Σε απόλυτους αριθμούς, το 2014 υπήρξαν πέντε μεταθανάτιοι δότες που είχαν ως αποτέλεσμα εννέα μεταμοσχεύσεις και 22 μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες.
 
Τα πιο πάνω στοιχεία έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, σε ομιλία του στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου για έναρξη της εκστρατείας ευαισθητοποίησης υπέρ της δωρεάς οργάνων.
 
"Ως Υπουργείο Υγείας επενδύουμε στη συνεργασία των εμπλεκομένων για να αναπτυχθεί, κατά βέλτιστο τρόπο, το Αρχείο δυνητικών δωρητών οργάνων. Πρόσθετα, στηρίζοντας τους ευγενείς στόχους της παρούσης εκστρατείας, το Υπουργείο Υγείας έχει περιλάβει στους προϋπολογισμούς του 2016 ποσό ύψους 50 χιλιάδων Ευρώ, με σκοπό αυτό να δοθεί προς ενίσχυση της επίτευξης των στόχων που τέθηκαν", δήλωσε ο Υπουργός. 
 
Οι προωθητικές ενέργειες ευαισθητοποίησης και διαφώτισης θεωρούνται από το Υπουργείο σημαντικές ούτως ώστε να ξεπεραστεί το έλλειμμα ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και να διαλυθούν τυχόν συγχύσεις, φοβίες, προκαταλήψεις. 
 
Καταλυτική για την περάτωση αυτού του σκοπού υποδεικνύει ο Υπουργός, τη συνδρομή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, την οποία κρίνει ως καταλυτική για να διοχετευτεί ορθή πληροφόρηση και να ευοδώθουν οι στόχοι της εκστρατείας. 
 
"Κοινός σκοπός αμφότερων των εμπλεκομένων είναι όπως η δωρεά οργάνων καταστεί μέρος της συνείδησής μας, με την επίγνωση πως η μεταμόσχευση είναι η συνειδητή επιλογή να δοθεί το δώρο της ζωής", δήλωσε ο κ.Παμπορίδης.

http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.