Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Finerenone: Νέα θεραπεία για την Διαβητική Νεφροπάθεια

Η Διαβητική Νεφροπάθεια είναι μια από τις συχνότερες επιπλοκές του διαβήτη. Τα άτομα που έχουν πολλά χρόνια διαβήτη με υψηλές τιμές σακχάρου, μπορεί να βιώσουν έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας. Η διαδικασία χρειάζεται αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει αντιληπτή, οι βλάβες όμως που δημιουργούνται είναι μόνιμες και μπορούν να οδηγήσουν στο τεχνητό νεφρό.
Για να εντοπίσουμε την
νεφρική βλάβη μετράμε την μικροαλβουμίνη 24ώρου στα ούρα, η ακόμα πιο εύκολα τον λόγο αλβουμίνης/κρεατινίνης σε μια απλή ούρηση. Όταν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά τότε έχουμε μια προειδοποίηση ότι η νεφρική έκπτωση της λειτουργίας έχει ξεκινήσει. Στο σημείο αυτό η βλάβη είναι αναστρέψιμη, για’ αυτό επιβάλλεται εγρήγορση και επιθετική θεραπεία. Μια ετήσια μέτρηση του λόγου αλβουμίνης/κρεατινίνης στα ούρα είναι αρκετή για την πρόληψη της νεφρικής βλάβης.
Η θεραπεία απαιτεί αυστηρή ρύθμιση του διαβήτη και επίσης συστήνεται η λήψη ανταγωνιστών του μετατρεπτικού ενζύμου, μια κατηγορία φαρμάκων που είναι υπεύθυνα για την θεραπεία της υπέρτασης. Με τον ίδιο τρόπο βοηθά και μια άλλη κατηγορία αντιυπερτασικών φαρμάκων, αυτή των ανταγωνιστών των υποδοχέων των μη στεροειδών αλατοκορτικοειδών. Στη κατηγορία αυτή ανήκει η σπιρονολακτόνη, η οποία χρησιμοποιείται ήδη στη θεραπεία της υπέρτασης, αυξάνει όμως τον κίνδυνο της υπερκαλιαιμίας από 3 έως 8 φορές. Η υπερκαλιαιμία είναι μια παρενέργεια δυνητικά επικίνδυνη.
Η Finirenone είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων των μη στεροειδών αλατοκορτικοειδών, όπως η σπιρινολακτόνη, με την διαφορά ότι δεν αυξάνει την πιθανάτητα ανάπτυξης της υπερκαλιαιμίας.
Η καινούργια αυτή φαρμακευτική ουσία ελέγχθηκε στη μελέτη ARTS-DN για την αποτελεσματικότητα της, ως προς την βελτίωση της διαβητικής νεφροπάθειας. Τα αποτελέσματα στην συγκεκριμένη μελέτη έδειξαν, ότι ο δείκτης της διαβητικής νεφροπάθειας αλβουμίνη/κρεατινίνης στα ούρα βελτιώθηκε σημαντικά στις πρώτες 90 ημέρες, μετά από τη χορήγηση της Finirenone, σε συνδυασμό με τους ανταγωνιστές του μετατρεπτικού ενζύμου.
Για να τεθεί στη διάθεση μας το νέο αυτό όπλο κατά της διαβητικής νεφροπάθειας, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να αποδειχθεί ότι η ουσία είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.