Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Αυξήθηκαν την τελευταία τριετία οι δότες οργάνων στην Ελλάδα - Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή, η δωρεά οργάνων, φαίνεται πως ωριμάζει πια και στην Ελλάδας, καθώς η χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις που βρισκόταν στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, ανεβαίνει βαθμίδα και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της δωρεάς οργάνων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.  

Η γιατρός και πρόεδρος του Συλλόγου «Αιματοκρήτης», Ειρήνη Γεωργιανάκη, μίλησε στην ΕΡΤ για τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα. «Ειδικά στην Κρήτη είχαμε περιστατικά δωρεάς και αυτό επηρέασε γενικότερα την κοινωνία, που άρχισε να βλέπει το θέμα θετικά».

Ο Σύλλογος είναι ο παλαιότερος στην χώρα και επί χρόνι

α καταβάλλει προσπάθειες, οι οποίες επιβραβεύονται, καθώς «τελευταία ο κόσμος ευαισθητοποιείται» και όπως λέει η κ. Γεωργιανάκη, «η δωρεά οργάνων παύει να είναι θέμα ταμπού».

Η πρόσφατη νομοθεσία για τις μεταμοσχεύσεις ενισχύει την προσπάθεια, όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην μάχη για την ζωή.

Ο θεσμός του συντονιστή μεταμόσχευσης, βοήθησε στην αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, στην ανεύρεση υποψήφιων δοτών,

«Το βάρος κάθε μεταμοσχευτικής επέμβασης παλαιότερα έπεφτε στους θεράποντες γιατρούς. Σήμερα ειδικοί γιατροί και συντονιστές ενισχύουν τις προσπάθειες εύρεσης μοσχευμάτων, συντονίζουν την όλη επιχείρηση και επιπλέον βοηθούν ψυχολογικά την οικογένεια του δωρητού.

Άλλωστε πρόκειται για μια δωρεά για την οποία ο νόμος έχει προβλέψει σχετικά:

1. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον είναι ενήλικο και συντρέχουν οι προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου….

2. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3.

3. Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τηρείται αρχείο όπου καταχωρούνται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σχετική δήλωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Για τη δήλωση δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου. Η δήλωση αυτή είναι ελεύθερα ανακλητή. Η ανάκληση γίνεται με νεότερη δήλωση ανάκλησης, η οποία αποστέλλεται ομοίως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Η αρχική δήλωση διαγράφεται από το αρχείο και θεωρείται ως μη γενόμενη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες και οι νοοτροπίες που ενεργούν ανασταλτικά, σε εκείνους που καλούνται να πάρουν μια τέτοια απόφαση, η οποία θα κρίνει εάν κάποιος άνθρωπος, ένας άγνωστος, που παλεύει σε κάποια μονάδα εντατικής, θα πεθάνει επειδή δεν θα μπορέσει να λάβει ένα μόσχευμα; Προκαταλήψεις και σκοταδιστικές αντιλήψεις αιώνων, όπως εύστοχα περιέγραψε ο Παύλος Μάτεσης στο βιβλίο του ''Ο παλαιός των ημερών'', όπου η ανάγκη του ανθρώπου για θαύματα, τον συγκρατεί από το αληθινό θαύμα της επιστήμης.

https://www.cnn.gr

https://www.dwrea-zois.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.