Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ισπανία: Κοριτσάκι 2 μηνών σώθηκε χάρη σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση καρδιάς

Η ζωή ενός βρέφους μόλις δύο μηνών σώθηκε χάρη σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, καθώς Ισπανοί γιατροί μεταμόσχευσαν στο κοριτσάκι τη μικρή καρδιά, που είχε σταματήσει να χτυπά, ενός δωρητή με διαφορετική ομάδα αίματος, ανακοίνωσε το Νοσοκομείο Γκρεγκόριο Μαρανόν.

«Ήταν μαγεία εις διπλούν», σχολίασε ο Χουάν Μιγκέλ Χιλ Χαουρένα, ο επικεφαλής της παιδοκαρδιοχειρουργικής μονάδας του νοσοκομείου, εξηγώντας ότι τέτοιες τεχνικές

δεν υπήρχαν πριν από τρία χρόνια και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά σε ένα τόσο μικρό μωρό.

Η περίπτωση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να σωθούν και άλλα βρέφη που χρειάζονται μεταμόσχευση και είναι πολύ μικρά για να τεθούν σε μηχανική υποστήριξη μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης.

Η επέμβαση περιπλέχθηκε επειδή ο δωρητής βρισκόταν σε νοσοκομείο άλλης περιφέρειας της Ισπανίας και η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει για μερικά λεπτά, μέχρι να την επαναφέρουν οι γιατροί. Το νοσοκομείο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον δωρητή.

Η λήπτρια, η μικρή Ναϊάρα, είχε διαγνωστεί με συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια πριν ακόμη γεννηθεί. Ζύγιζε μόλις 3,2 κιλά όταν υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση.

«Είναι το μικρότερο μωρό στο οποίο κάναμε μεταμόσχευση καρδιάς και 24 ώρες πριν από την επέμβαση η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί πολύ. Αν δεν είχε πάρει την καρδιά, πιθανότατα δεν θα βρισκόταν μαζί μας», είπε η Μανουέλα Καμίνο, η επικεφαλής της μονάδας μεταμοσχεύσεων.

Η Ναϊάρα αναρρώνει ακόμη στο νοσοκομείο. Η Ισπανία, με 37,4 δωρητές οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι η πρώτη χώρα σε μεταμοσχεύσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.