Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού για πρώτη φορά στην Ελλάδα on line

Αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας στη χώρα μας, η 
Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής , για πρώτη φορά στα ελληνικά ιατρικά δεδομένα, συντονίζει τη συνεργασία ξένων και Ελλήνων επιστημόνων για την υλοποίηση   μετασχηματισμού ωοθηκικού ιστορικού , σε ταυτόχρονη διαδικτυακή σύνδεση με δώδεκα δημόσια νοσοκομεία , την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, στις 09:00 π.μ., μετά την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ 12:00 -13:30 μ.μ.   

Το κορυφαίο αυτό ιατρικό αφορά στο χειρουργικό μέρος, που θα λάβει χώρα στην Κ ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, με την τιμητική παρουσία εξειδικευμένων ιατρών και βιολόγων από το  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας ( Oslo  University  Hospital ),  με επικεφαλής τον καθηγητή

και Δ/ντή Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής Peter Zoltan Fedorcsak, Head of Department of Reproductive Medicine, και τους συνεργάτες του Dr Guri B Majak, Dr Thomas Fredrik Thaulow, Mrs Marie Indahl και την Eλληνίδα κα Μαρία Μπίμπα.

Τρεις γυναίκες , οι δύο πριν από οκτώ, και πέντε χρόνια αντίστοιχα διαγνώστηκαν με καρκίνο (οι δύο εξ αυτών με καρκίνο μαστού), αποφάσισαν  να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους  τότε, με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα. στις θεραπείες τους για την καταπολέμηση του καρκίνου (χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες). Σήμερα, και μετά την αποθεραπεία τους, οι γυναίκες αυτές επιστρέφουν για τη  μεταμόσχευση του φλοιού των ωοθηκών τους,  ώστε να προχωρήσουν σε φυσική σύλληψη, κατ' αρχάς με το δικό τους γενετικό υλικό, που θα παράξουν τα ωοθήκες τους, και μπορούν και με τη συνδρομή. της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η μια εξ αυτών βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, ενώ οι άλλες δύο έχουν διαταραχές κύκλου.

Την πρωτοποριακή αυτή για τη χώρα μας προσπάθεια από Έλληνες γιατρούς και βιολόγους της  ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ , σε συνεργασία με εξειδικευμένους γιατρούς και βιολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, μπορούν να  παρακολουθήσουν τη ζωή ή με τηλεματική ζεύξη  οι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν, μέσα από συνεχή  ζωντανή  μετάδοση από το χειρουργείο  και από την αίθουσα ομιλιών της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ενώ θα ακολουθήσει ζωντανή συζήτηση.

Μία ακόμη πρωτοπορία της σπουδής αυτής της προσπάθειας είναι ότι θα υπάρχει  ζωντανή σύνδεση με αντίστοιχες Κλινικές Δημοσίων Νοσοκομείων , όπου θα συμμετέχουν ο κ. Κωνσταντίνος Νταφόπουλος , Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Διευθυντής ΜΙΥΑ ΠΓΝ Λάρισας, ο κ. Νικόλαος Παπαριστείδης , Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διευθυντής ΜΙΥΑ Νοσοκομείου ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ο κ. Δημήτρης Παπαθεοδώρου , Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ο κ. Γεώργιος Βοργιάς , Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής ΕΣΥ στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιώς «Μεταξά», ο κ. Πέτρος Δρακάκης , Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Γ' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟ», ο  κ. Κωνσταντίνος Χρονόπουλος , Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Άργους, ο  κ. Παναγιώτης Προβέντζας , Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο  κ. Νικόλαος Ασημίνας , Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Σάμου, ο  κ. Γεώργιος Πετράκος , Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο  κ. Ευστράτιος Φωτεινός , Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Χίου, με τον  κ. Μάριος Σκαρμούτσο , Επιμελητή Β', ό κ. Χαρίλαος Κασίμης,  Επιμελητής Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, με τον  κ. Δημήτριο Κουτσούλη , Επικουρικό Επιμελητή, και η  κ. Αναστασία Αλεξανδράκη , Διευθύντρια Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Σπάρτης. 

Η διαδικτυακή συνάντηση θα χαιρετήσει ο πρόεδρος του ΙΣΑ και  Περιφερειάρχης Αττικής, κύριος Γιώργος Πατούλης . Εκ μέρους της  Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής  (ΕΕΑΙ) τον συντονισμό έχουν αναλάβει οι κ.κ. Κωνσταντίνος Πάντος και Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι της Κλινικής  ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ .

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης  οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν  με σχόλια και παρεμβάσεις, συζητώντας διαδραστικά με την επιστημονική ομάδα που έχει την ευθύνη της μεταμόσχευσης, αλλά και της διοργάνωσης. Η ίδια δυνατότητα θα παραχωρηθεί και στους δημοσιογράφους που θα συνδεθούν για να παρακολουθήσουν το μοναδικό αυτό για τη χώρα μας ιατρικό γεγονός, ενώ, σε περίπτωση που το επιθυμούν, δεν μπορούν να έχουν και για τη ζωή συμμετοχή, τηρώντας φυσικά τα πρωτόκολλα ασφαλείας για COVID-19.

https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.