Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Οι γιατροί του Γ.Ν. Λιβαδειάς μιλούν για τις συνθήκες που βιώνουν


Ανοικτή επιστολή προς τους κατοίκους της Βοιωτίας, αλλά και των όμορων νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, απευθύνει η Τριμελής Επιτροπή, που εκπροσωπεί το ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος.

Την Επιτροπή απαρτίζουν η νεφρολόγος, Ειρήνη Κατσίπη, ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ηλίας Οικονόμου και ο Γενικός Χειρουργός, Κων/νος  Πλιακοστάμος. 
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:
“Ίσως είναι η πρώτη φορά που το Νοσοκομείο μας απευθύνεται στον κόσμο που το εμπιστεύεται και που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του, μιλώντας ανοικτά, και με στατιστικά στοιχεία, και ενημερώνοντας για τις δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση”.
Η επιστολή έχει τίτλο:

Γ.Ν. Λιβαδειάς: Παρελθόν

, Παρόν και Μέλλον

Αξιότιμοι συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Καθημερινά αφουγκραζόμαστε και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες, τους φόβους ακόμη και την αγανάκτηση σας σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σας από το νοσοκομείο μας προς εσάς. Νιώθουμε, λοιπόν, την ανάγκη και το χρέος να σας ενημερώσουμε για τις παρούσες προκλήσεις και τις σημαντικές δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες που καταφεύγουν σε εμάς.

Σας δηλώνουμε, εκ των προτέρων, πως είμαστε δεσμευμένοι τόσο από την ιδιότητα μας, όσο και από τον όρκο που έχουμε δώσει, να προστατεύσουμε το νοσοκομείο και τους ασθενείς μας, προασπίζοντας με κάθε τρόπο το αγαθό της Δημόσιας Υγείας. Άλλωστε, αυτό  κάναμε κι αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, γεγονός που αποδεικνύεται από το έργο που έχει επιτελεστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Προς ενημέρωση σας, στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς εφημερεύουν 365 ημέρες το χρόνο όλες οι βασικές ειδικότητες κι εξυπηρετούνται πολίτες από όλη τη Βοιωτία, καθώς και από  τους όμορους νομούς (Νότια Φθιώτιδα κι Ανατολική Φωκίδα). Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Την προηγούμενη διετία μόνο, προσήλθαν κι εξυπηρετήθηκαν :

 • Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 37.372 ασθενείς
 • Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων:  42.037 ασθενείς
 • Αιμοδοσία: 5300 αιμοδότες (εθελοντές άνω των 2000)

Όσον αφορά τις νοσηλείες/εισαγωγές:

 • Παθολογική Κλινική: 3.050
 • Καρδιολογική Κλινική:859
 • Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: 215 εισαγωγές και 15.703 συνεδρίες αιμοκάθαρσης
 • Παιδιατρική Κλινική/Τμήμα*: 509
 • Χειρουργική Κλινική: 1549
 • Ορθοπεδική Κλινική: 713
 • Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική: 419

*Η Παιδιατρική έπαψε να λειτουργεί ως κλινική και λειτουργεί μόνο ως βραχεία νοσηλεία και εξωτερικά ιατρεία, όταν λόγω της πανδημίας συστάθηκε στους χώρους της  κλινική COVID

Όσον αφορά τα Χειρουργεία:

 • Γενική Χειρουργική: 786 επεμβάσεις
 • Ορθοπεδική: 763 επεμβάσεις
 • Μαιευτική: 361 τοκετοί και 80 Σηπτικές και Γυναικολογικές επεμβάσεις 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως, λόγω  της πανδημίας, λειτουργεί επιπλέον η πτέρυγα COVID με 1289 συνολικά νοσηλείες μέχρι σήμερα (ύποπτα και θετικά κρούσματα), ενώ παράλληλα υποστηρίζεται η λειτουργία του Εμβολιαστικού Κέντρου του Νοσοκομείου με 5 εμβολιαστικές γραμμές και πάνω από 45.000 εμβολιασμούς.

Γνωρίζουμε ότι, αυτήν ειδικά την περίοδο, στην κορύφωση της πανδημίας, η ταλαιπωρία όσων προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι ίσως μεγαλύτερη του συνηθισμένου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων για τον αποκλεισμό διασποράς του κορωνοϊού, την αυξημένη γραφειοκρατία για την καταγραφή παραπεμπτικών και αποτελεσμάτων τεστ κορωνοϊού, την παράλληλη εργασία των γιατρών και στο εμβολιαστικό κέντρο, παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά τους!

Και στο σημείο αυτό θα σημειώσουμε ότι, παρά την επαρκή στελέχωση ορισμένων τμημάτων αρκετά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα. Συγκεκριμένα, κι αναφέροντας τα πλέον σημαντικά, αναφέρουμε:

 • Έλλειψη Ακτινολόγου. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο δύο ακτινολόγοι κι από το νέο έτος πιθανότατα μόνο ένας. Αυτό συνεπάγεται μη καθημερινή εφημέρευση μιας νευραλγικής κι απαραίτητης ειδικότητας για τη διεκπεραίωση οξέων και επειγόντων περιστατικών. Ειδικά δε, τους τελευταίους μήνες ­- και μετά την παραίτηση του υπεύθυνου ιατρού για τον αξονικό τομογράφο – στο νοσοκομείο δυστυχώς διενεργούνται οι επείγουσες αξονικές τομογραφίες χωρίς να γνωματεύονται επισήμως..
 • Έλλειψη Αιματολόγου. Ένα τμήμα που, όχι μόνο εξυπηρετεί εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια αιματολογικά νοσήματα, αλλά που καλύπτει εκατοντάδες (ετησίως) χειρουργεία και τις έκτακτες μεταγγίσεις που προκύπτουν σε νοσηλευόμενους ασθενείς μας λειτουργεί αυτή τη στιγμή μόνο με μία μόνιμη αιματολόγο, ενώ εκκρεμεί η προκήρυξη της δεύτερης θέσης εδώ και τέσσερα χρόνια.
 • Έλλειψη Αναισθησιολόγου. Από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε η Διευθύντρια του τμήματος ετέθη σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού, το Αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με 3 αξιόλογους συναδέλφους, που υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να μην αναβάλλονται χειρουργεία και να καλύπτονται οι περισσότερες εφημερίες του μήνα με παρουσία Αναισθησιολόγου.
 • Έλλειψη Νεφρολόγου. Τμήμα που πέρα από τους 55 ασθενείς που υποβάλλονται τρις εβδομαδιαίως σε θεραπεία αιμοκάθαρσης, καλύπτει και τους 80 ασθενείς της αντίστοιχης ιδιωτικής μονάδας, καθώς και ολόκληρο τον πληθυσμό για οποιοδήποτε νεφρολογικό πρόβλημα. Λειτουργεί μόλις με δύο μόνιμους νεφρολόγους. Κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη τουλάχιστον άλλων δύο νεφρολόγων για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος
 • Έλλειψη Καρδιολόγου. Άμεση προκήρυξη θέσης επιμελητή Β΄ Καρδιολογίας , επειδή επί της παρούσης αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ιδιώτη ιατρού. Επίσης, άμεση αντικατάσταση του υφιστάμενου δυσλειτουργικού και πεπαλαιωμένου υπερηχο-καρδιογράφου.
 • Ενίσχυση νοσοκομείου με σημαντικές ειδικότητες που απουσιάζουν αυτή τη στιγμή από το δυναμικό του (Ουρολόγος, Ψυχίατρος)
 • Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του Τηλεφωνικού Κέντρου. Μοιάζει με παρωδία πως εδώ και τρεις μήνες δεν έχουν επιλυθεί τεχνικής φύσεως ζητήματα. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως, η διοίκηση της 5ης Υ.Π. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας αγνοώντας επιδεικτικά τις ανάγκες και τα προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης μας μεθοδεύει τις μετακινήσεις συναδέλφων σε άλλα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα αξιώνει:

α) τη μετακίνηση Αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο της Θήβας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των χειρουργείων που πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς και σε επισφαλή εφημέρευση αυτού.

β) τη μετακίνηση Νεφρολόγων στο Νοσοκομείο Άμφισσας εις βάρος της εξυπηρέτησης των νεφροπαθών της Βοιωτίας, ανατολικής Φωκίδας και νότιας Φθιώτιδας.

Αγαπητοί συμπολίτες, απευθυνόμαστε σε εσάς, τους ανθρώπους που είτε χρειαστήκατε είτε θα χρειαστείτε στο μέλλον το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, είτε απλά αισθάνεστε ότι ως ενεργοί πολίτες έχετε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να γίνεται κοινωνοί των πεπραγμένων και των προβλημάτων του.

Και σας λέμε: οι γιατροί του νοσοκομείου ΜΑΣ και νοσοκομείου ΣΑΣ, προσπαθούν και υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν να μάχονται για την παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο στους πολίτες της Λιβαδειάς, αλλά και οποιασδήποτε άλλης πόλης/νομού καταφεύγει σε αυτό.

Ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, και σε πείσμα των πολιτικών επιλογών που την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία έχουν οδηγήσει σε δυσλειτουργία το Εθνικό Σύστημα Υγείας κι έχουν ωθήσει σε παραιτήσεις των παλαιότερων και φυγή στο εξωτερικό των νέων συναδέλφων, εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτό που τόσα χρόνια έχουμε μάθει να κάνουμε: να φροντίζουμε για το ύψιστο αγαθό της Υγείας του Ανθρώπου που μας έχει ανάγκη.


https://siriosfm.gr


https://www.dwrea-zois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.