Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Πάνω από 800 οδηγοί δήλωσαν ΝΑΙ για να γίνουν δωρητές οργάνων

Σε εφαρμογή βρίσκεται από τις 29 Οκτωβρίου 2019,η νομοθεσία που προνοεί ότι ο κάθε πολίτης που υποβάλλει αίτηση για άδεια οδηγού έχει την ευκαιρία να δηλώσει ταυτόχρονα εάν επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη.

Ο κάθε υποψήφιος που υποβάλλει αίτημα για άδεια οδήγησης ενημερώνεται για την δωρεά οργάνων και μετά καλείται να απαντήσει και να υπογράψει αν το επιθυμεί το πιο κάτω

 έντυπο: 



Η Offsite επικοινώνησε με τον κ. Γεώργιο Λουκά, Λειτουργό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα και πώς το αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι οδηγοί.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Λουκά, από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία, έχουν περάσει 20 μήνες και έχουν προσεγγιστεί όσοι ενήλικες παρέλαβαν αίτηση για έκδοση άδειας οδηγού. Ο αριθμός όσων δήλωσαν θετικά είναι περισσότερα από 800 άτομα. Όπως μας ανέφερε, κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 60 χιλιάδες άδειες αλλά εξ αυτών οι μισές είναι ανανέωση σε ηλικιωμένους πάνω των 70 ετών. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το πρόγραμμα αυτό  τέθηκε σε ισχύ λίγους μήνες πριν την έναρξη της πανδημίας κι έτσι οι λειτουργοί του τμήματος οδικών μεταφορών δεν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αιτητές και να έχουν επαφή μαζί τους.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με αυτό το πρόγραμμα σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Κύπρου και φαίνεται ότι ο κόσμος είναι συγκρατημένος και χρειάζεται να κτιστεί κουλτούρα για να ανταποκρίνεται όλος ο κόσμος θετικά και αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από το σχολείο τόνισε ο κ. Λουκά. 

Συχνές ερωτήσεις υποψηφίων

Μετά από την σχετική ενημέρωση οι υποψήφιοι οδηγοί, ρωτούν συχνότερα, σύμφωνα με τον κ. Λουκά, αν είναι υποχρεωτικό να υπογράψουν το εν λόγω έντυπο, και αν μπορούν να το σκεφτούν πριν απαντήσουν. Σημειώνεται ότι σαφώς και δεν είναι υποχρεωτικό ενώ δίνεται και η δυνατότητα και ο χρόνος στους πολίτες να σκεφτούν το θέμα πριν απαντήσουν. Επίσης όπως μας λέχθηκε, πολλοί υποψήφιοι κυρίως νεαροί 18χρονοι, ρωτούν συχνά αν υπάρχει σχέση με το αν θα εκδοθεί η άδεια οδηγού και η απάντηση είναι αρνητική ότι δεν έχει καμία σχέση. Είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες, απλά δίδεται ταυτόχρονα με την αίτηση για άδεια οδηγού.

Μπορούν όλοι οι οδηγοί να δηλώσουν θετικά για να γίνουν δότες

Όπως μας λέχθηκε, μπορούν να υπογράψουν για να γίνουν δότες και όσοι έβγαλαν άδεια οδηγού πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας

Μπορούν σε όλα τα γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και στα Κέντρα Πολίτη των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών. Είναι ξεχωριστό έντυπο και μπορεί να συμπληρωθεί από οποιοδήποτε ενήλικα.

Οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν το σχετικό έντυπο, το οποίο τοποθετούν σε φάκελο και το αφήνουν σε ειδικό κουτί.  Οι φάκελοι μεταφέρονται κατευθείαν στο Μητρώο του Υπουργείου Υγείας, ανοίγονται μόνο εκεί και τα στοιχεία καταχωρούνται από τον αρμόδιο λειτουργό.

Στο έντυπο αναγράφεται εάν κάποιος επιθυμεί ή δεν επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων και οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να ενημερώσουν τα μέλη των οικογενειών τους, σε περίπτωση που απαντήσουν θετικά.

 https://www.offsite.com.

https://www.dwrea-zois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.