Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Να παρθούν επείγοντα μέτρα για τη φροντίδα των νεφροπαθών της Πάρου

Επείγοντα μέτρα για τη φροντίδα των νεφροπαθών της Πάρου και τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Μαρία Κομνηνάκα με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.


 Συγκεκριμένα:

«Οι οικογένειες των νεφροπαθών στην Πάρο αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ορισμένες ταλαιπωρούνται μόνιμα σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά με τη μεταφορά για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης στη μονάδα του νοσοκομείου

στη Νάξο, άλλες αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Σύρο ή την Αττική και άλλες βιώνουν την ουσιαστική διάλυσή τους με άλλα μέλη τους να είναι στο νησί και άλλα εκεί που υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης.

Τα προβλήματα των αιμοκαθαρόμενων και των οικογενειών τους οξύνθηκαν παραπέρα με την εμφάνιση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα από πέρσι. Τότε χρειάστηκε οι νεφροπαθείς που μεταβαίνουν για αιμοκάθαρση στη Νάξο να παραμείνουν εκεί δυο περίπου μήνες χωρίς κανενός είδους κρατική στήριξη.

Φέτος ελέω της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της κρατικής αδιαφορίας για αυτούς και τις οικογένειες τους, είχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πήγαινε- έλα, χωρίς η προσωρινή λύση που δόθηκε, για τη μεταφορά τους να είναι ουσιαστική, μετά από την κατακραυγή και τις παρεμβάσεις που έγιναν.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις οικογένειες των νεφροπαθών, αλλά το σύνολο των λαϊκών οικογενειών του νησιού και οι κάτοικοι διεκδικούν:

- Καθημερινά ακτοπλοϊκά πρωινά και απογευματινά δρομολόγια προς και από τη Νάξο. Σε περίπτωση ανεκτέλεστων δρομολογίων να γίνεται με κρατική ευθύνη η μεταφορά (σκάφος Λιμενικού κλπ.).

- Να γίνεται με κρατική δαπάνη η μεταφορά των ασθενών και των συνοδών τους, η διαμονή και η διατροφή τους όταν η παραμονή για διάφορους λόγους κρίνεται απαραίτητη.

- Την περίοδο της πανδημίας με κρατική ευθύνη να εξασφαλιστεί χώρος για την παραμονή τους μετά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης μέχρι την έλευση του πλοίου προς Πάρο.

Παράλληλα διεκδικούν:

- Την άμεση ίδρυση, με κρατική ευθύνη, μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάρο το συντομότερο δυνατό, σε κατάλληλο χώρο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, με κατάλληλη υποδομή στα πλαίσια αναβαθμισμένης μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη φροντίδα των νεφροπαθών της Πάρου, την τακτική σύνδεση του νησιού με τη Νάξο και τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.