Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Design & Care Hackathon | UAD20


 Ο εν λόγω ψηφιακός καλλιτεχνικός διαγωνισμός σπάει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις με το να βάζει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τα άτομα με αναπηρίες (ορατές και αόρατες) που τόσα υφίστανται στην Ελλάδα από πλευράς άνισης μεταχείρισης και πρόσβασης συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. 

Και με δεδομένο βέβαια ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να μην γίνονται πολλά για την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα. Η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας είναι μια πρωτοφανής πρόκληση δημόσιας υγείας. Μπορεί η απόσταση να μας κρατάει μακριά, όμως  οι μέρες που είναι αφιερωμένες στις ικανότητες

των ανθρώπων με ορατή και αόρατη αναπηρία "Unlimited Abilities Days" έρχονται ακόμη πιο προσβάσιμες και  θα γίνουν διαδικτυακά. 

Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εκδήλωσης, διεξάγεται ψηφιακά ο καθιερωμένος καλλιτεχνικός διαγωνισμός "Design & Care Hackathon" με θέματα υγείας, πρόληψης, συμπερίληψης και ενδυνάμωσης ανθρώπων με ορατές/αόρατες αναπηρίες.

Φέτος, το 2020, το concept αφορά την ενίσχυση της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται στην χώρα μας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την σημασία της δωρεάς οργάνων.

"Recycle your Life - your Body"  

Η μεταμόσχευση είναι η 2η ευκαιρία για ζωή και η πανδημία του COVID-19 δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Σε ένα ζήτημα δημόσιας υγείας αλλά και ζωής το design και το κοινωνικό  marketing έρχονται να δώσουν την λύση.

Στο φετινό, διαδικτυακό διαγωνισμό "Design & Care Hackathon" UAD20 οι καλλιτέχνες καινοτομούν και σχεδιάζουν από απόσταση. Ενώνουν τις δυνάμεις τους, ανατρέπουν τα στερεότυπα και σπάνε τα ταμπού για την δωρεά οργάνων με ένα κοινό στόχο: ενημέρωση  για την σημασία της δωρεάς οργάνων και αύξηση των μεταμοσχευσεων με την ενεργοποίηση των πολιτών.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου, καθιερωμένη ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων  και οι καταθέσεις σχεδίων μπορούν να γίνουν διαδικτυακά. Τα 10 καλύτερα σχέδια που θα προκριθούν από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα μπαίνουν σε ψηφοφορία για την διεκδίκηση χρηματικών επάθλων και βραβείων.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από το δίκτυο ενδυνάμωσης ανθρώπων με ορατές και αόρατες αναπηρίες "Humane", ενώ η κριτική επιτροπή περιλαμβάνει καθηγητές από καλλιτεχνικές σχολές, μεταμοσχευμένο ασθενή καθώς και εκπροσώπους από τον χώρο των μεταμοσχεύσεων.

Τελεί δε υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

https://www.iatronet.gr

https://www.dwrea-zois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.