Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Άμεσα Λήψη Επιπλέον Μέτρων Προστασίας των Αιμοκαθαιρόμενων από τον Κορονοϊό

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς έκρηξης περιστατικών covid-19 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε με τρόμο πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από πλευράς πολιτείας ικανός να ανακόψει το επερχόμενο τσουνάμι που απειλεί τις ζωές των νεφροπαθών της πόλης μας.

Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως ο covid-19 χτυπά δυσανάλογα την ομάδα μας, τόσο ως προς το ύψος του επιπολασμού του όσο και ως προς

το ποσοστό θνησιμότητας. Ιδιαίτερα οι νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση βρίσκονται εξαιρετικά εκτεθειμένοι στον ιό καθώς μέρα πάρα μέρα απαιτείται η φυσική τους παρουσία στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού όπου παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν είναι εφικτή η αναγκαία αποστασιοποίηση.

Είναι προφανές ότι η πολιτεία θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει κεντρικά ώστε να μειώσει την απειλή του covid-19 σε αυτήν την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.

Αντ’ αυτού βλέπουμε αποσπασματικά μέτρα που αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στο προσωπικό και τους πάσχοντες των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού της πόλης μας.

Συγκεκριμένα, σε συμφωνία με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, όταν ένας αιμοκαθαιρόμενος ασθενής ανευρίσκεται θετικός στον covid-19 (συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός), διακομίζεται στο νοσοκομείο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που κάθε φορά εφημερεύει. Εκεί, προκειμένου να μη μεταδώσει τον ιό στους υπόλοιπους ασθενείς της μονάδας υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση με φορητά μηχανήματα στην κλίνη που νοσηλεύεται.


Παρόλα αυτά το προσωπικό που διενεργεί την αιμοκάθαρση είναι το ίδιο που εξυπηρετεί και τα απλά περιστατικά της μονάδας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Καθώς οι ιδιωτικές μονάδες διενεργούν τακτικούς ελέγχους για να προστατέψουν τους ασθενείς τους προκύπτει σωρεία θετικών κρουσμάτων (συμπτωματικών ή ασυμπτωματικών) που μετά από κάθε εφημερία αυξάνουν δραματικά την πίεση στις ήδη γεμάτες και υποστελεχωμένες μονάδες των δημοσίων. Μάλιστα αντί να έχουμε μόνο μία μονάδα αναφοράς όπως στην Αθήνα (νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ), τα κρούσματα έχουν διασπαρεί στο σύνολο των νοσοκομείων της πόλης.

Είναι πια θέμα χρόνου τα θετικά περιστατικά να αρχίσουν να γεμίζουν μονάδες στις οποίες υποβάλλονται καθημερινά σε αιμοκάθαρση τακτικοί ασθενείς, θέτοντας τις ζωές των δεύτερων σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μια έκρηξη κρουσμάτων στον πληθυσμό των αιμοκαθαιρόμενων που θα ξεκινήσει από τα νοσοκομεία της πόλης.

Σήμερα στην πόλη μας υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση γύρω στους 1400 νεφροπαθείς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως υπάρχει εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη:

α. Να οριστεί άμεσα, όπως ακριβώς στην Αθήνα, ένα μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη που θα διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για αιμοκαθαιρόμενους θετικούς στον covid-19, ώστε να αποφορτιστεί το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που καλύπτει και τους ασθενείς με covid-19 με οξεία νεφρική ανεπάρκεια και παράλληλα να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

β. Να διενεργούνται ποιο συχνά τα αναγκαία τεστ στο σύνολο του προσωπικού και των ασθενών των νοσοκομειακών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού ώστε να απομονωθούν έγκαιρα τυχόν κρούσματα, καθώς ο ιός παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό στην πόλη μας.

Θεωρούμε πως τα αυτονόητα αυτά μέτρα αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του νέου ιού στην ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα μας αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού.

Σε διαφορετική περίπτωση μιλάμε για ένα χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων. Καθιστούμε την πολιτεία υπεύθυνη για όλες τις ζωές των συνανθρώπων μας που θα χαθούν το αμέσως επόμενο διάστημα εξαιτίας τυχόν ολιγωρίας.

https://www.nephron.gr

https://www.dwrea-zois.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.