Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Νεφρωσικό σύνδρομο: συμπτώματα, θεραπεία και μέθοδοι αντιμετώπισης

 Το νεφρωσικό σύνδρομο, συνήθως, προσβάλλει παιδιά κάτω των 10 χρόνων και είναι πιο συχνό στα αγόρια. Η αιτιολόγια του δεν είναι γνώστη όπως και η παθογένεια (αιτιολογούνται ανοσολογικοί μηχανισμοί).

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η αιτιολόγια του δεν είναι γνώστη

όπως και η παθογένεια (αιτιολόγουνται ανοσολογικοί μηχανισμοί).

Επιδημιολογικά στοιχεία

Το νεφρώσικο σύνδρομο συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των 10 χρόνων και είναι πιο συχνό στα αγόρια.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Χαρακτηρίζεται από οίδημα εντοπισμένο (πρόσωπο, όσχεο, άκρα) ή καθολικό πολλές φορές με ασκίτη και υδροθώρακα. Η διούρηση είναι ελαττωμένη. Μπορεί να υπάρχει παροδική υπέρταση, αιματουρία. Στις εργαστηριακές  εξετάσεις παρατηρείται: λευκωματουρία και παροδική αιματουρία από τα ούρα. Στο αίμα υπάρχει υπολευκωματιναιμία, υπογαμμασφαιριναιμία  και αύξηση της χοληστερόλης. Η  ΤΚΕ είναι αύξημενη.


Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Συνιστάται διαιτολόγιο πλούσιο σε λευκώματα και φτωχό σε αλάτι .Σε περίπτωση μεγάλων οιδημάτων χορηγείται ενδοφλέβια, πλάσμα, λευκωματίνη και διουρητικά . Επίσης δίνεται πενικιλλίνη για την αντιμετώπιση της αυξημένης ευαισθησίας του ασθενή στις λοιμώξεις, κορτικοειδή και ανοσοκατασταλτικά.

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Εξαρτάται από την μορφή  των παθολογοανατομικών αλλοιώσεων, σ΄ αυτή με ελάχιστες αλλοιώσεις που είναι  και η συχνότερη , είναι καλή , στις άλλες περιπτώσεις δεν είναι τόσο καλή .Το νεφρωσικό  σύδρομο όπως και η σπεραματονεφρίτιδα που δεν θεραπεύονται σωστά , πολύ σπάνια μπορεί να καταλήξουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια με  ουραιμία και κάκη πρόγνωση, που  αντιμετωπίζεται με  περιτοναϊκή διάλυση  ή μόνιμα με μεταμόσχευση νεφρού 

.* Ο “Έλεγχος συμπτωμάτων” είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.


https://www.nephron.gr
https://www.dwrea-zois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.