Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΄΄ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ΄΄ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η Κλινική ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Σόλωνα Αντωνιάδη, στην Βέροια και λειτουργεί συνεχώς χωρίς διακοπή από το έτος 1935.

Την χρονιά 2001 βρέθηκαν μαζί ο

διάδοχος ιδιοκτήτης Ιατρός Νίκος Αντωνιάδης με τον έμπειρο Νεφρολόγο Αλέκο Παρασκευόπουλο και αποφάσισαν να ολοκληρώσουν ένα παράτολμο όνειρο.

Η Κλινική επέκτεινε τον τομέα υπηρεσιών προς την τοπική κοινωνία, ιδρύοντας μια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εντός της Κλινικής, η οποία θα υποστηριζόταν από την λειτουργία παράλληλου Νεφρολογικού τμήματος.

Την περίοδο εκείνη Μονάδες Τεχνητού Νεφρού σε ιδιωτικές Κλινικές λειτουργούσαν μόνο στις 3 μεγάλες πόλεις, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Για την υλοποίηση του σχεδίου επενδύθηκε ένα μεγάλο για την εποχή κεφάλαιο που αφορούσε την διαμόρφωση της ενιαίας αίθουσας αιμοκαθάρσεων, την τοποθέτηση της αντίστροφης όσμωσης και την αγορά των μηχανημάτων. Το 2001 οι εταιρείες δεν εμπιστεύθηκαν να τοποθετήσουν για πρώτη φορά σε επαρχιακή κλινική μηχανήματα με χρησιδάνειο όπως ήταν και είναι η συνήθης πρακτική. Έτσι ξεκίνησε η λειτουργία της ΜΤΝ στον κομψά διασκευασμένο 4ο όροφο της Κλινικής, στην οδό Βενιζέλου 11, στην Βέροια. Τοποθετήθηκαν 14 μηχανήματα GAMBRO, ηπατικό και εφεδρικά.

Η αποδοχή της Μονάδας τεχνητού Νεφρού ήταν μεγάλη, διότι ένας αριθμός ασθενών που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βεροίας αναγκαζόντουσαν να μετακινούνται προς τις Μονάδες της Θεσσαλονίκης. Το επίπεδο παροχών νεφρολογικής φροντίδας έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Στενότητα χώρου όμως, αύξηση του αριθμού των ασθενών, αδυναμία εύρεσης χώρων parking πέριξ της Κλινικής στην οδό Βενιζέλου, ανάγκασε την επιχείρηση να μεταφέρει την Μονάδα Αιμοκάθαρσης σε ένα αυτόνομο κτίριο εκτός της πόλης και να λειτουργήσει ως ΜΧΑ.

Ευρέθη το κατάλληλο κτίσμα στην περιοχή Πατρίδα Βεροίας και το 2010 έγινε η μετακόμιση και η αντικατάσταση των παλαιών με καινούργια μηχανήματα DIALOG της εταιρείας BRAUN. Εκεί μεταφερθήκαν 35 ασθενείς. Η ΜΧΑ εδραίωσε την φήμη της και συνέχισε να ανταποκρίνεται στα προβλήματα των Νεφροπαθών με υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Πολύ γρήγορα διπλασιάσθηκε ο αριθμός των ασθενών.

Το έτος 2018 αντικαταστάθηκαν εκ νέου τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης με τα νεότερης τεχνολογίας ARTIS της εταιρείας GAMBRO. Ήδη από την αρχή της λειτουργίας της η ΜΧΑ Ευαγγελισμός παρείχε και συνεχίζει να παρέχει την δυνατότητα της ON LINE αιμοκάθαρσης.

Σήμερα θεωρείται ένα κόσμημα στους νεφρολογικούς κύκλους με αναγνωρισμένο επιστημονικό επίπεδο, με σταθερά χαμηλά περιστατικά επιπλοκών εξ αιτίας της νεφροπάθειας και της ύπαρξης υποκείμενων νοσημάτων. Παράλληλα προωθείται σε μόνιμη βάση η μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενείς που κρίνονται κατάλληλοι.

Η λειτουργία της ΜΧΑ υποστηρίζεται από το χειρουργικό τμήμα της Κλινικής Ευαγγελισμός, όπου τοποθετείται η αναγκαία για την αιμοκάθαρση αγγειακή προσπέλαση, με την βοήθεια προσωρινών ή μόνιμων καθετήρων. Επίσης παρέχεται από έμπειρους αγγειοχειρουργούς η αρτηριοφλεβική αναστόμωση (fistula). Οι πράξεις αυτές, όπως και η αιμοκάθαρση προσφέρονται στην Κλινική δωρεάν, ο ασθενής δεν επιβαρύνεται οικονομικά.

Όσον αφορά την μελλοντική πορεία, στόχος είναι να διατηρηθούν οι παροχές και εφ΄ όσον υπάρξει ενδιαφέρον, να αναπτυχθεί μια 4η νυκτερινή βάρδια, για ασθενείς που για διαφόρους λόγους το επιθυμούν


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΑΒΑΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.