Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Γιατί ο Δημήτρης Στρατούλης έγραψε βιβλίο για την δωρεά οργάνων

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας για το παιδί που έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στο Μεσολόγγι πριν από λίγες ημέρες και μόλις χθες οι δικοί του άνθρωποι, αφού διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος, δώρισαν καρδιά, ήπαρ
και κερατοειδείς δήλωσε:

"Πραγματικό μεγαλείο ψυχής και κορυφαία πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης από τους γονείς του 16χρονου Βασίλη, που σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι. Μέσα στον ανείπωτο πόνο και θλίψη τους, δώρισαν τα όργανά του, για να σώσουν άλλους βαριά πάσχοντες συνανθρώπους τους."

Ο Δημήτρης Στρατούλης ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει μεταμόσχευση, αφού έχει και ο ίδιος υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού σε μία δεκαετία. Για τον λόγο αυτό έγραψε βιβλίο που το παρουσιάζει στο Ναύπλιο στις 12 Ιουλίου.
Δώρο ζωής

«Στα 39 μου μού είπαν ότι είμαι στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, και είχα ένα με ενάμιση μήνα ζωής. Τότε η μητέρα μου μού έδωσε το ένα της νεφρό. Μετά χρειάστηκε ξανά να γίνει το ίδιο, και μια άλλη μάνα, στο δημόσιο νοσοκομείο της Νανσί στη Γαλλία δώρισε για μεταμόσχευση τα όργανα της νεκρής κόρης της κι έσωσε εμένα κι άλλους επτά ανθρώπους. Γι’ αυτό και γράφτηκα στο μητρώο δωρητών οργάνων και ιστών, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω στη διάδοση της δωρεάς ανθρωπίνων οργάνων και ιστών, που είναι δώρο ζωής, και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων και στη χώρα μας», λέει ο Δημήτρης Στρατούλης συγκινημένος από τη δωρεά της χαροκαμένης μάνας του 16χρονου αγοριού από το Μεσολόγγι.

Ο συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ότι το έγραψε με παρότρυνση φίλων, συντρόφων και των γιατρών του πρώτα απ΄ όλα για να διαδώσει, όσο μπορεί καλλίτερα και πιο παραστατικά, μέσα από τη δική του προσωπική εμπειρία, τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων ως πολύτιμου δώρου ζωής και πράξη ύψιστης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού σε σοβαρά ασθενείς συνανθρώπους μας. Δηλαδή, όπως αναφέρει, για να χρησιμεύσει ως ζωντανό παράδειγμα, για να καταλάβουν και να πειστούν οι συμπολίτες μας για το πόσο βοηθούν οι μεταμοσχεύσεις να «ξαναγεννηθούν» συνάνθρωποί μας. Και, επομένως, γιατί αξίζει να συμμετέχουν στη διαδικασία προσφοράς ελπίδας με τη δωρεά οργάνων, που είναι η γέφυρα μεταξύ του θανάτου αγαπημένου μας προσώπου και της ζωής άλλων συνανθρώπων μας και η βασική προϋπόθεση για να γίνονται μεταμοσχεύσεις. Μ’ αυτό εκτιμά ότι θα συμβάλλει αφενός στην διεκδίκηση δημόσιων πολιτικών για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων και αφετέρου στη σχετική καμπάνια, που κάνουν διαχρονικά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ιατρικοί - επιστημονικοί φορείς, καθώς και συλλογικοί φορείς των νεφροπαθών και των μεταμοσχευμένων νεφρού, καρδιάς και ήπατος, ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις.

Επίσης, μέσα από το βιβλίο στέλνει ένα μήνυμα σε όσους και όσες πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, στις οικογένειες και στους φίλους τους ότι «όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα» και «όσο υπάρχει αγώνας, υπάρχει ζωή». Ότι, επίσης, όταν βρίσκουμε μπροστά μας το θηρίο της αρρώστιας, δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, αλλά να δίνουμε τη μάχη για «να γυρίσουμε το παιχνίδι» και «να φάμε το θηρίο, πριν αυτό μας φάει» με βασικά όπλα όχι μόνο τις δικές μας δυνάμεις και την ιατρική επιστήμη αλλά και την αλληλεγγύη των άλλων.

Οι εκδόσεις Τόπος και το βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης, με τη συνδιοργάνωση του ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων, παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη: "όταν γεννιέσαι τρεις φορές δωρεά οργάνων - δώρο ζωής "

Ανοίγει τη συζήτησα και συντονίζει ο Δημοσθένης Δρούγκας, οδοντίατρος, περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου.

Ομιλητές:

Παντελής Κοκκινόπουλος, γυναικολόγοs, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας, π. Δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου

Ιωάννα Ντρούλια-Παρασκευοπούλου
, πρόεδρος συλλόγου Νεφροπαθών Αργολίδας και συμπαραστατών τους

Ορθοδοξία Σαλομόν (Ζορέγκου-Ζερενίκου), ψυχολόγος, ιδρυτικό στέλεχος της ελληνικής κοινότητας της Νανσύ στη Γαλλία και ο συγγραφέας

Aποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Ευγενία Τζώρτζη, μέλος της κίνησης κατά των πλειστηριασμών Αργολίδας.

Την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, ώρα 20:00 στο "Θεατράκι ΟΣΕ" στο Ναύπλιο με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.